U trendu

Napravite sami eko sprej protiv pesticida na voću i povrću

Ne može se osporiti činjenica da je voće i povrće korsino za naše zdravlje. Ali, sa današnjom upotrebom pesticida, pitanje je koliko je zaista zdravo. Nekada može naneti više štete nego koristi.

Naravno, nisu samo pesticidi problem. Kora povrća može nositi klice poput salmonele, E-coli i listerioze, što može dovesti do trovanja hranom. Ipak, čak i ako ih oljuštite pre nego što ih pojedete i mislite da ih ne morate prati, postoji veliki rizik da nožem prenesete ostatke i klice unutar njih. Zbog toga je čišćenje u svakom slučaju neophodno.

Iz tog razloga smo pronašli recept za ekološki sprej za čišćenje voća i povrća koji možete lako napraviti sami i nastaviti da bezbedno konzumirate omiljene plodove.

Šta vam je potrebno: 2 šolje vode, 2 kašike belog sirćeta, 2 kašike soka od limuna, 10 kapi ekstrakta grejpfruta (opciono) Sve što treba da uradite je da pomešate sve sastojke i sipate smesu u bocu sa raspršivačem. Poprskajte voće i povrće (osim pečuraka) i ostavite da mešavina deluje nekoliko minuta. Utrljajte u voće i dobro isperite pod mlazom vode.

Kada je reč o lisnatom povrću, poput salate, onda napravite posebnu smesu za to. Naime, u veliku posudu vode sipajte 4 kašike soli i sok od 1/2 limuna. Promešajte i ostavite povrće potopljeno nekoliko minuta, a zatim dobro isperite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar