U trendu

Napravite sami prirodno sredstvo za odmašćivanje od samo par sastojaka i uklonićete sve tvrdokorne mrlje i naslage

S vremenom se u kuhinji, odnosno na kuhinjskim površinama nakupi puno masnoće koju je teško očistiti, pa je onda potreban odmašćivač.

Odmašćivač je moćno sredstvo za čišćenje koje se koristi u bilo kojoj prostoriji, a najviše u kuhinji jer mu je glavna svrha uklanjanje masnoća, ulja i ostalih prljavština. Zbog toga su odmašćivači mnogo jači od univerzalnih sredstava za čišćenje, a imaju i više jakih hemikalija od tih sredstava s kojima se čiste prašnjave ili malo zaprljane površine, prenosi Večernji list.

Formule za odmašćivanje obično sadrže sastojke kao što su etanolamini koje se povezuje se s astmom, mogu nadraživati i/ili nagrizati kožu, i izazvati respiratorne probleme poput kašlja.  Takođe sadrže i alkil C12-16, a dokazano je da to jedinjenje astmatičarima izaziva pogoršanje simptoma. Onima koji ne boluju od astme takođe uzrokuje slične simptome, a može iritirati kožu i oči.

Sredstva za odmašćivanje često sadrže i propilen glikol butil eter, još jedno nadražujuće sredstvo za kožu i oči, a može uzrokovati i otežano disanje i kašalj. Osim toga, problematični su i mirisi. Naime, kad na etiketi vidite ‘miris’, ne možete znati koje ga sve hemikalije čine. Neke hemikalije koje se skrivaju pod pojmom ‘miris’ uključuju i alergene, nadražujuće za disajne ​​puteve, hormonske disruptore i hemikalije štetne za nervni sistem.

Ne samo da izrada sopstvenog sredstva za odmašćivanje može smanjiti izloženost štetnim hemikalijama, već je i ekonomski prihvatljivija, a potrebna su vam samo dva jednostavna sastojka koja verovatno imate: alkoholno sirće i soda bikarbona.

Sastojci:

– 1,5 dl mlake vode

– 1,5 dl alkoholnog sirćeta

– 1 kašika deterdženta za suđe

– Soda bikarbona

Postupak:

U posudu dodajte sve sastojke pa ih kašikom izmešajte dok se ne povežu zatim prelijte u bočicu s raspršivačem. Po mrlji istresite malo sode bikarbone a potom pošpricajte mešavinom za čišćenje. Ostavite da odstoji par minuta. Vlažnim sunđerom za sudove istrljajte i uklonite mrlju, a po potrebi ponovite postupak.

Isperite površinu ili je prebrišite mokrom, a potom suvom krpom.

Ovo jednostavno sredstvo može se koristiti na mnogim površinama u kuhinji, kao što su šporet, sudopera, radne površine i druge masne površine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar