U trendu

Naše bake su koristile ovo, danas malo koja domaćica zna šta je to: Najbolji je izbeljivač za veš, i ne samo to

Tradicionalni načini za čišćenje ponovno stiču sve veću popularnost. Jedan od takvih prirodnih čistača koji se vraća u fokus je – pepeo.

Naši preci su koristili pepeo u svakodnevnim poslovima čišćenja, a sada mnogi domaćini ponovno otkrivaju njegovu efikasnost u odnosu na moderna sredstva koja često sadrže agresivne hemikalije.

Evo nekoliko kreativnih načina kako pepeo može poslužiti kao svestrano i ekološki prihvatljivo sredstvo za održavanje čistoće u domu.

Izuzetan izbeljivač za veš

Čak i kada koristite najefikasnije deterdžente s izbeljivačem, belina veša često nije onakva kakvu biste želeli. Pepeo može poslužiti kao odličan izbeljivač. Prosejte drveni pepeo i pomešajte ga s nehlorisanom vodom (najbolje kišnicom ili destilovanom) u odnosu 1:4. Nakon što smesa odstoji oko nedelju dana, procedite je kroz gazu i koristite je za pranje veša.

Napomena: Pošto je reč o izuzetno jakom izbeljivaču, ne perite šarenu odeću u ovoj tečnosti, jer može da promeni boju.

Efikasno uklanja mrlje

Jednostavna smeša pepela i vode može efikasno ukloniti mrlje na nameštaju. Ova prirodna pasta takođe je odlična za poliranje sjajnih metalnih ili srebrnih predmeta, kao i mat stakala. Nanesite smesu, ostavite nekoliko minuta, a zatim obrišite čistom krpom. Dodatno, možete preći preko površine s malo ulja za postizanje dodatnog sjaja. Ako zaprljate svoju odeću, stavite malo pepela na mrlju, a zatim je trljajte kuglicom belog hleba pet minuta.

Protiv neprijatnih mirisa

Pepeo se može koristiti kao prirodni neutralizator mirisa. Postavite tanjir s pepelom u frižider kako bi apsorbovap neprijatne mirise, a povremeno promešajte da biste mu održali svežinu. Ovo takođe može biti korisno za neutralizaciju mirisa kućnih ljubimaca – samo treba da im pospete krzno malom količinom pepela i istrljate. Tako, ako stavite šaku pepela u kutiju u kojoj držite mačji posip, neutralisaćete loše mirise.

Čišćenje prljavog posuđa

Cediljka za pepeo može se koristiti za pranje veoma prljavog masnog posuđa. Ovaj tradicionalni metod pokazuje se izuzetno efikasnim u uklanjanju tvrdokornih ostataka hrane.Da biste dobili ceđ kojom ćete oprati tvdokorne mrlje pomešajte jedan deo drvenog pepela (najbolje prosejanog, očišćenog od komadića uglja) i dva-tri dela vode, i prokuvajte da baci nekoliko ključa. Ostavitieda da se izvoji talog pa tečnost koristite za obično pranje suđa, a talog je odličan za ribanje šerpi, plehova – bilo čega zapeklog.

Napomena: Pošto veoma isušuje ruke, najbolje je da nosite rukavice kad koristite ceđ.

(Espreso/24sedam)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)