U trendu

Ne bacajte ih ni nakon isteka roka: Evo kako proveriti jesu li jaja sveža ili pokvarena

Za većinu hrane lako je odrediti trenutak u kojem postane nejestiva zbog promene u izgledu i mirisu, međutim kada je reč o jajima stvari postaju znatno komplikovanije.

Miris i fizički izgled jajeta neće otkriti apsolutno ništa, a zbog sve viših cena, prava ih je šteta bacati samo zato jer niste sigurni jesu li pokvarena ili ne. Srećom, postoji nekoliko načina uz koje se brzinski možete uveriti u valjanost jaja i bezbrižno ih jesti čak i nakon zvaničnog isteka roka na pakovanju.

Proverite datum pakovanja umesto datuma isteka roka

Najpouzdaniji podatak o valjanosti jaja koji se nalazi na njihovoj ambalaži je datum pakovanja. Rok valjanosti tek je okvirna informacija do kada bi jaja trebalo da se uklone s polica, ali ne i da bi ih nakon tog roka trebalo bacati iz frižidera.

Datum pakovanja je, s druge strane, puno pouzdaniji podatak jer se radi o danu kada su jaja zapakovana te bi trebalo da budu jestiva naredne četiri do pet nedelja ako se pravilno čuvaju. Ovaj datum najčešće se beleži u blizini isteka roka i to u obliku tri cifre koje označavaju dan i mesec u godini.

Isto tako, valjanost jaja najčešće iznosi dve do tri nedelje nakon što im službeno prođe rok!

Napravite test s plutanjem u vodi

Drugi način da utvrdite valjanost jaja jeste putem testa u posudi s vodom. Ljuska jajeta je porozna pa vazduh lako ulazi u unutrašnjost, što znači da će se vremenom sve više puniti vazduhom.

Napunite posudu s dovoljno vode da u potpunosti prekrije površinu jajeta. Ubacite jaje i ako čvrsto potone na dno, možete biti sigurni da je potpuno sveže. Ako potone, ali stoji vertikalno i blago odskoči prilikom umetanja, znači da je nešto starije, ali i dalje potpuno bezbedno za upotrebu.

S druge strane, ako jaje otpluta na površinu, možete biti sigurni da je staro! Ipak, američka agencija za inspekciju kvaliteta hrane tvrdi da ni u tom slučaju ne mora značiti da je jaje pokvareno. Savetuju da takvo jaje razbijete u posudicu te ga bacite samo ako ima neprijatan miris ili čudan izgled.

Protresite jaje i obratite pažnju na zvuk

Uzmite sveže jaje i protresite ga blizu uha. Dokaz svežine je nedostatak bilo kakvog zvuka, a ako primetite da možete čuti lagano lupkanje, imate indikaciju da je jaje počelo da se kvari. Ipak, stručnjaci nemaju dokaze za ovo testiranje te preporučuju eksperiment s plutanjem u vodi.

Razbijte jaje i osmotrite boje

Najsigurniji način da se uverite u svježinu jaja jeste da ih razbijete u posudu i ispitate izgled žumanceta i belanceta. Ako na njima uočavate bilo kakve promene u boji, znači da je došlo do pojave bakterija i ne sme se konzumirati.

Žumance mora da bude žarko žute ili narandžaste boje i okrugle forme, a belance bi trebalo da bude gusto i čvrsto na području oko žumanceta.

Opasnosti od pokvarenih jaja

Ako vam se dogodi da pojedete pokvareno jaje, rizikujete dobivanje salmonele ili trovanje hranom koje dovodi do vrućine, bolova u mišićima, proliva i povraćanja. Kod većine osoba simptomi će proći za par dana, ali u pojedinim slučajevima potrebna je hospitalizacija.

Kako biste to izbegli, pripazite na da nije prošlo više od pet nedelja od datuma proizvodnje, a ako ste u sumnji, napravite brzinsko testiranje kojim ćete proveriti njegov kvalitet. Takođe, pripazite da jaja držite u kartonskom pakovanju jer ih on štiti i izoluje od upijanja vazduha pa ih nikad ne ostavljajte van frižidera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar