U trendu

Ne bacajte korišćeno ulje: Budite praktični, evo kako možete da ga upotrebite i do nekoliko puta

Ako želite da budete u mogućnosti da ponovo koristite ulje nakon prženja, važno je da počnete sa uljem za kuvanje koje zaista vredi ponovo koristiti.

Izaberite ona ulja za kuvanje sa visokom tačkom dimljenja, poželjno na ili iznad 204°C. Viša tačka dimljenja znači da će vaše ulje za kuvanje biti bolje na višim temperaturama i veća je verovatnoća da će se moći ponovo da se koristi.

Pokušajte da koristite ulja repice, avokada, susama, suncokreta ili semena grožđa. Svako ima drugačiji ukus, pa ćete želeti da vidite koji vam se najviše sviđa. Izbegavajte korišćenje maslinovog ulja, jer ima nisku tačku dimljenja i ne može lako da se ponovo upotrebi.

Pustite da se ulje ohladi

Ne pokušavajte da odložite korišćeno ulje za kuvanje dok se potpuno ne ohladi. Čim završite sa upotrebom ulja, isključite izvor toplote i ostavite ulje (preko noći ako je potrebno) pre nego što pokušate da ga prebacite u posudu za skladištenje. Ako ga ostavljate preko noći, obavezno ga pokrijte nečim da se ne bi slučajno kontaminiralo.

Filtrirajte neželjene ostatke gazom

Kad god koristite ulje za kuvanje, uvek će ostati nešto što ne želite da ostavite da leži u ulju, mrvice za pohovanje, testo ili dodatna masnoća. Da biste se rešili ovih ostataka dodataka, možete ih filtrirati propuštanjem ulja kroz gazu.

Stavite gazu preko čiste otvorene posude. Sipajte ulje na gazu i pustite da se čisto ulje prelije u novu posudu. Ovo će vam pomoći da izbegnete veliki nered.

I zapamtite da nikada ne sipate ulje za kuvanje u odvod. To vremenom može da dovede do začepljenja i drugih oštećenja vaših cevi.

Čuvajte ulje u zatvorenoj posudi

Ako želite da ponovo koristite ulje za kuvanje, morate da sprečiti da bude ugroženo na bilo koji način. Najbolje je da ga držite u zatvorenoj posudi, jer ne želite da čestice hrane ili prašine (ili još gore, insekti!) uđu u ulje koje planirate da ponovo upotrebite.

Najbolje posude za skladištenje ulja su staklene tegle ili boca u koju je ulje prvobitno stiglo (ako je prazna).

Čuvajte ulje dalje od izvora toplote i svetlosti

Mnogi drže svoje staro jestivo ulje blizu šporeta. To je jedno od najgorih mesta, jer će izlaganje toploti učiniti da se vaše ulje mnogo brže razgradi. Držite ulje na hladnom mestu dalje od bilo kakvog mogućeg kontakta sa izvorima toplote – kao što su šporet, rerna, mikrotalasna pećnica, otvor za grejanje, ili čak na direktnoj sunčevoj svetlosti sa prozora.

Razmislite o tome da svoje korišćeno ulje za kuvanje držite u zadnjem delu ostave ili ormarića, ili čak u garaži (ako tamo nije prevruće). Možda biste čak mogli da razmislite o čuvanju ostataka ulja u frižideru ako mislite da ćete ga čuvati duže od nedelju dana.

Jaka svetlost i direktna sunčeva svetlost mogu dovesti do bržeg kvarenja vašeg ulja za kuvanje. Da biste ovo izbegli, trebalo bi da čuvate svoje korišćeno ulje za kuvanje na tamnim mestima, van domašaja direktne sunčeve svetlosti.

Ponovo koristite ulje sa sličnim namirnicama i u različite svrhe

Zapamtite da će vaše ulje za kuvanje biti začinjeno hranom koju kuvate u njemu. To znači da treba ponovo da koristite ulje za kuvanje samo sa drugom hranom koja ima sličan (ili barem kompatibilan) ukus.

Na primer, ako ste koristili ulje da spremite prženu piletinu, lako biste mogli da ga ponovo upotrebite za prženje krompira. Ali možda biste želeli da izbegnete ponovnu upotrebu tog ulja za kuvanje ako planirate da pravite krofne.

I ne morate da ga koristite samo za duboko prženje. Samo vodite računa da ulje bude ponovo upotrebljeno sa hranom koja ima kompatibilan ukus.

Bacite ulje kada pokaže znake kvarenja

Ponovna upotreba jestivog ulja može biti odličan način da uštedite novac i smanjite kućni otpad. Međutim, ulje za kuvanje se može ponovo koristiti samo određeni broj puta pre nego što čestice počnu da se razgrađuju.

Zato je važno da znate kada je vaše ulje dostiglo tu tačku.

Ako vaše ulje za kuvanje izgleda gusto, gumeno, mutno, tamnije boje, ima penu na vrhu ili počne da miriše na užeglo, vreme je da ga bacite.

A bez obzira na mere predostrožnosti, uvek treba da izbacite ulje za kuvanje koje je staro više od šest nedelja, prenosi Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar