U trendu

Ne bacajte koru limuna: Niste ni svesni kako sve možete da je iskoristite u kući

Limunov sok ima toliko primena u domaćinstvu, a ni kora ne treba da se baca. Iskoristite ceo limun – sok, pulpu i koru, piše DIY Natural, jer su i koristi limunove kore brojne: od čišćenja do manje poznatih kao što je izbeljivanje zuba, uklanjanje mrlja rđe, posvetljivanje kože i još mnogo toga.

Očistite umivaonik i kadu

Pospite sodu bikarbonu u mokru sudoperu ili kadu i upotrebite odsečenu stranu limuna za ribanje površine. Ova metoda će ukloniti prljavštinu, delovati kao „izbeljivač“ i učiniti da umivaonici i kade zasijaju.

Neka posuđe zablista

Limun zbog limunske kiseline pomaže u uklanjanju mrlja sa posuđa i deluje kao odmašćivač. Bacite koricu limuna u vodu za suđe kako biste uklonili masnoću i očistili čaše i srebrni pribor.

Uklonite mrlje na odeći

Utrljajte pola limuna na mrlje od masti ili ispod pazuha. Ostavite da odstoji preko noći. Za teške mrlje, pospite malo sode bikarbone preko mrlje natopljene limunom i izribajte, a zatim operite kao i obično.

Očistite posude za kafu

Kiselina u limunu otapa i naslage tvrde vode i zagorelih mrlja od kafe s lončeta za kafu. U hladni lončić za kafu dodajte koricu limuna, nekoliko kašika soli i šoljicu ili dve leda. Mešajte sastojke nekoliko minuta ili dok se mrlje u potpunosti ne uklone. Ako su mrlje tvrdokorne, ostavite smesu u lončetu za kafu nekoliko sati ili preko noći. Dobro isperite pre ponovnog korišćenja.

Očistite mrlje od sapuna i kamenca na vratima tuša

Mrlje od kamenca nastaju zbog minerala u vodi, a mrlje od sapuna kao rezultat reakcije minerala iz vode sa sapunom. Već znamo da limun izvrsno uklanja takve naslage pa uzmite pola limunove kore, pospite solju i utrljajte izravno na vrata tuša. Dobro isperite kada završite.

Uklonite mrlje od rđe

Kiselina u limunu pomaže i u uklanjanju mrlja od rđe. Mrlju pospite solju i istrljajte polovinom limuna. Ostavite so i limun da odstoje nekoliko sati, povremeno ribajući ako je potrebno. Ako mrlja još nije nestala ostavite limun da odstoji na površini preko noći, a zatim dobro isperite vodom.

Izbelite zube

Sadržaj kiseline u kori citrusa može da izbeli i posvetliti obojene zube. Unutrašnji beli deo kore limuna utrljajte nekoliko minuta na zube za učinak izbeljivanja. Nakon upotrebe, isperite vodom. Koristite oprezno najviše jednom nedeljno, kako biste izbegli oštećenje zubne gleđi ili osetljivost zuba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar