U trendu

Ne bacajte pepeo: Nemate ni ideju za šta vam sve može koristiti!

Ako je već tu, iskoristite ga

Pepeo možete upotrebiti na razne načine.

Napravite domaći sapun – Na pamučnu krpu dodajte 400 g pepela, zavežite, stavite u 10 l hladne destilovane vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Zatim uklonite krpu, stavite novi pepeo i ponovite postupak (u zasićenoj vodi). Kuvajte tečnost dok jedan deo ne ispari, da bi dobio na gustini, a to ćete proveriti ako stavite jaje koje bi, ako je sve u redu, trebalo da pluta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Sada dodajte rastopljenu svinjsku mast (količina 1/10 ukupne smeše) i kuvajte na laganoj vatri, neprestano mešajući dok se ne dobije kompaktna masa, u koju se zatim doda 10% kuhinjske soli i nekoliko kapi mirisnog ulja po želji. Dodajte u kalup za hlađenje i ostavite da odstoji 24 do 48 sati, nakon čega se može iseći na komade i ostaviti da „sazri” na suvom i prozračnom mestu najmanje nedelju dana.

Ili šampon za kosu – U tu svrhu koristi se pepeo dobijen sagorevanjem suvih stabljika preslice. Napravite smešu i dodajte tinkturu lišća koprive, maslačka, čička i breze. Operite kosu na uobičajeni način, a ako je masna isperite je jabukovim sirćetom. U davna vremena žene su prale kosu i odeću smešom dobijenom stavljanjem pepela od bukve ili graba u krpe koje bi prethodno bile namočene u ključaloj vodi. Posle toga kosu su prali mlekom ili čajem od koprive i na kraju oprali vodom.

Čisti masne mrlje na betonu – Često se dešava da ulje ili benzin iscure iz automobila stvarajući ružne mrlje u garaži ili na prilazu kuće. Bilo da je beton, asfalt ili kamen, oni se mogu ukloniti vrlo lako – posipanjem pepela. Posle toga samo pređite metlom preko zaprljane površine.

Vrhunski izbeljivač – Prosijte pepeo kroz veće sito i dodajte ga u kantu od deset litara, da napunite oko 1/4 posude, zatim dodajte nehlorisanu vodu (po mogućnosti kišnicu), ostavite da odstoji oko nedelju dana, povremeno mešajući. Zatim iscedite kroz gazu i dodajte smešu u mašinu za pranje veša ili lonac za ključanje. Budući da je reč o izuzetno jakom izbeljivaču, nemojte prati veš u boji u ovoj tečnosti jer bi se mogao izgubiti kvalitet boje.

Uklanja mrlje na nameštaju – Jednostavna pasta dobijena mešanjem pepela i vode vrlo efikasno čisti mrlje na nameštaju. Ovim alatom možete polirati sjajne metalne ili srebrne predmete, pribor za jelo i matirano staklo: navucite rukavice i nanesite smešu na predmet, pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim obrišite krpom. Premažite uljem za bolji sjaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)