U trendu

Ne ignorišite znakove: Ovi problemi sa strujom su alarm za električara!

Sa strujom se ne sme igrati, te je izuzetno bitno da sve funkcioniše kako treba. Uostalom, novinski članci su preplavljeni užasnim vestima, u kojima neko malo-malo strada, usled neispravnih utikača, produžnih kablova i uopšteno, problema sa električnom energijom. Zato je veoma važno da odreagujete na vreme, ukoliko primetite da se nešto neuobičajeno događa. Bilo da osećate miris gorenja u stanu ili kući, sijalice trepere bez razloga ili vam osigurač često iskače, ili nešto deseto, ne oklevajte, pozovite majstora, jer određene stvari zaista mogu biti opasne po život i vas i vaših ukućana. Ukoliko se javi neki od ovih problema, pozovite električara što pre.

Utičnice su vrele na dodir

Uobičajeno je da se neki uređaji zagrevaju dok se koriste, ali nikad nije dobar znak ako se i sama utičnica greje. Kada se utikač ili utičnica olabavi, više struje mora proći kroz utikač do uređaja, a ta povećana snaga pretvara se u otpadnu toplotu, čineći utičnicu vrućom. Ako vam se to ikada dogodi, odmah iključite aparate iz utičnice i nemojte ih ponovo koristit dok se utičnica ne popravi.

Svetla trepere bez očiglednog razloga

Ako se plafonska svetla priguše ili počnu da trepere kad uključite mikrotalasnu ili usisivač, možda ste preopteretili strujno kolo u vašem domu. krugove ili ožičenje. Da biste bili sigurni, proverite žice i prekidače u tom delu kuće, navodi se na portalu Bright Side.

Utičnice nisu fiksirane za zid

Sigurno vam se barem jednom u životu desilo da se utičnica rasklimala, te da nije bila fiksirana za zid. Ipak, ovakve stvari ne bi trebalo da odlažete. Ako nisu dobro postavljene, može doći do izvlačenja žica, a samim tim do ogoljenih delova, varničenja i kratkog spoja.

Žice su napravljene od aluminijuma

Aluminijum se u prošlosti koristio u velikom broju električnih instalacija, verovatno zbog nedostatka bakra sredinom šezdesetih. Primera radi, brojna istraživanja pokazala su da ovakve instalacije predstavljaju veliku opasnost, tim pre što češće dolazi do požara. Oksidacija aluminijuma može da se pregreje kada je žica povezana na spojnice. Zbog toga svaki “višak električne energije” može dovesti do požara.

Često u kući osetite miris kao da nešto gori

Miris kao da nešto gori, nikad nije dobar znak. Pa čak ni kada pečete kolače u rerni. Žice ne bi smele da se zagrevaju do te mere, da rastope plastični omotač, ali ako se to dogodi, morate odmah identifikovati izvor kako biste sprečili opasnost od požara.

Često vam iskače osigurač

Ako često morate da resetujete osigurače, to bi mogao biti znak da su sklopovi preopterećeni, navode stručnjaci na protalu bobvila.com. Kvalifikovani licencirani električar može vam pomoći da procenite opterećenje vaših prekidača i osigurača, kako biste napravili poboljšanja u svom domu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.