U trendu

Ne morate uopšte paliti klimu: 5 trikova da odmah rashladite kuću

Najavljuju vreo vikend, pa je najbolje da se pripremite. Evo 5 trikova kako da rashladite kuću.

1. Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha osigurajte i plafonskim ili običnim ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će da pomogne hladnom vazduhu da se bolje rasprši.

2. U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh da ulazi u dom, a ugrejani će da izlazi. Ipak, tokom “tropskih” vrućinama bolje je da ne otvarate prozore sve dok ne padne mrak, već da stan u potpunosti zamračite.

3. Ako nemate klimu – improvizujte je tako što ćete ispred ventilatora da stavite posudu sa ledom ili sa hladnom vodom koja će da ubrza hlađenje. Najbolje mesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu.

4. Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete da smanjite za oko 5°C. Za zamračivanje će pored roletni ili zavesa da posluže i beli venecijaneri – svetlo se lakše dozira, a bela boja dodatno odbija toplotu. Veliki grejači su monitori i televizori, pa ih isključujte iz struje ako ih ne koristite, a klasične sijalice zamenite štedljivim – kod sijalice se čak 90 odsto struje pretvara u toplotu.

5. Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu, pa je leti bolje da ih u potpunosti isključite. Tako ćete da izbegnete nepotrebno grejanje prostora, a takođe ćete da uštedite na računima za struju. Nemojte paliti ni svetlo ni šporet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)