Ne palite klimu i ovaj uređaj u isto vreme – to troši više energije

Spas u mnogim domaćinstvima od velikih vrućina je klima uređaj, ali iako je sam po sebi veliki potrošač struje, možda pravite neke greške zbog kojih pravite još veče račune za električnu energiju.

Dok klima uređaj radi, pokušajte da uklonite nepotrebne izvore toplote u prostoriji, kao što su osvetljenje ili rerna.

Nikada nemojte hladiti prostorije u kojima ne boravite i obavezno zatvorite prozore ako je hlađenje uključeno. Ako morate da provetrite prostoriju, isključite klima-uređaj. Koristite spoljni vazduh za hlađenje prostora tokom noći.

Ako klima radi, nemojte otvarati prozore i zatvarati zavese. Otvorite prozore uveče kada je vazduh svežiji da biste provetrili dom, a za to vreme isključite klima-uređaj.

Ostavljanje klima uređaja da radi ceo dan, čak i kada nikog nema kod kuće, uopšte nije efikasno. Možda mislite da će klima uređaj koristiti više energije da ponovo ohladi zagrejani prostor, ali to jednostavno nije tačno. Ispravni klima uređaji rade sa istom snagom i troše istu količinu energije bez obzira na temperaturu objekta, samo im je potrebno malo više vremena da dostignu ugodnu temperaturu hlađenja u toploj prostoriji. Dakle, ne radi se o štednji već o udobnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.