U trendu

Ne, paradajz ne treba čuvati u frižideru: Evo kako će jedino zadržati svežinu i ukus

Odlazak na pijacu ili u prodavnicu po sveže voće i povrće za pripremu jela je naporan zadatak ako ga obavljate svakodnevno.  Zato namirnice obično kupujemo danima unapred. Neka hrana jednostavna je za skladištenje i može dugo izdržati u frižideru, dok su druge promenjive kada je svežina u pitanja. Zato se isplati naučiti kako ih pravilno čuvati kako na kraju ne bi morali da ih bacite.

Jedna od namirnica koja ima promenjivu svežinu je i paradajz. Ako se ne jede na vrhuncu svežine, ukus paradajza može u trenu preći iz slatkog i sočnog u sunđerasti.

Gde čuvati paradajz?

Za najbolji kvalitet i ukus, sveži paradajz držite na pultu ili u ostavi, navodi američko Ministarstvo zdravlja. Posebno ako kupujete nezreli paradajz, trebalo bi ga držati na sobnoj temperaturi, dok ne dostigne vrhunac zrelosti i dok ne bude spreman za konzumaciju. Nakon što sazri, razmislite o tome da ih premestite u frižider, u zavisnosti od toga kad planirate da ga jedete.

Dok je još uvek u nezreloj fazi, nikako paradajz ne smete držati u frižideru. Prema Florida Tomato Committee, enzim koji paradajzu daje ukus trajno prestaje da se proizvodi kada temperatura paradajza padne ispod 13°C.

Isto tako, niske temperature smanjuju ukus paradajza koji već on ima i uzrokuju širenje vode u njemu. Obično to ne možete da vidite, ali kad ga zagrizete, osetićete sunđerastu teksturu. Postoje rasprave o tome kako čuvati paradajz, čak i na koju stranu okrenuti peteljke. Florida Tomato Committee preporučuje da peteljke budu okrenute prema gore. Naime, područje oko nje je najmekši deo paradajza tako da ako leži na ovom delu, može dobiti modrice. Neki stručnjaci insistiraju na tome da skladištenje paradajza s peteljkom okrenutom prema dole sprečava njihovo sušenje dok sazrevaju jer vlaga izlazi kroz mesto gde je peteljka osečena.

Bez obzira na koju stranu položite paradajz, vodite računa o okolini. Naime, voće i povrće ne smete skladištiti zajedno jer se tako ubrzava kvarenje.

Kako čuvati zreli paradajz?

Možda sad već mislite da paradajz nikad ne treba držati u frižideru, ali to nije uvek slučaj.

Naravno, imaju bolji ukus kad sazru na sobnoj temperaturi, a zatim ih pojedete. Ali, američko Ministarstvo zdravlja kaže da paradajz možete čuvati na sobnoj temperaturi dok ne sazri i u roku od sedam dana ih treba pojesti. Međutim, ako je potpuno zreo, a ne planirate da ga koristite još nekoliko dana, možete ga staviti u frižider. To će zaustaviti proces zrenja i održati paradajz svežim dok ne budete spremni da uživate u njemu.

Budući da će niska temperatura ipak malo pogoršati ukus, dobro je pustiti ga da malo odstoji na sobnoj temperaturi pre posluživanja.

Ako vam ostane isečeni komad paradajza, treba ga pojesti što pre. Ali, inače ga možete čvrsto zamotati u plastičnu foliju i staviti u frižider kako biste sprečili gubitak previše vlage, a onda i pojesti sutradan ili za dva dana.

Možete li ih zamrznuti?

Možete, ali to će promeniti teksturu kada se odmrznu. Kada se zamrzne, voda će se proširiti koliko god može, a zatim se skupiti kada se odmrzne. Drugim rečima, sveži paradajz nakon odmrzavanja neće biti čvrst pa je najbolje koristiti ga samo za kuvanje sosa ili čorbe.

National Center for Home Food Preservation predlaže da paradajzu prvo izvadite sredinu i oljuštite ga, a zatim zamrznete. Tako zamrznuti paradajz možete držati do dva meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar