U trendu

Ne perite veš na ovoj temperaturi: Ne samo da uništava odeću, već se možete i razboleti

Pranje veša na 40 stepeni u mašini za pranje veša može biti beskorisno, pa čak i štetno za vašu odeću, piše Mondo.

Pre pranja obično proveravamo etikete na novoj odeći, a ako je temperatura iznad 40 stepeni, garderobu bez oklevanja stavljamo u veš mašinu. Pa, to ne bi trebalo da radite, upozoravaju stručnjaci.

Pranje na 40 stepeni ne samo da može biti beskorisno, već može i oštetiti vašu odeću.

Zašto se ne preporučuje pranje na 40 stepeni u mašini za pranje veša?

Uprkos činjenici da voda na ovoj temperaturi nije baš topla i pogodna je za većinu materijala, moraćete da koristite više deterdženta da biste uklonili sve mrlje. To može dovesti do habanja tkanine, dok s druge strane nije mnogo ekonomično.

Moraćete da operete višak deterdženta, ali to opet dovodi do habanja tkanine.

Pranje na 40 stepeni ne uništava bakterije, za ovo su potrebne više temperature.

Mnoge mrlje ne mogu da se peru na 40 stepeni, pa će vam možda trebati drugi ciklus, što opet povećava troškove i loše utiče na odeću.

Osim toga, stručnjaci ne preporučuju svaki put pranje na brzom programu. Ako menjate bluze, košulje i majice svakodnevno, pre nego što poprimi druge mirise, to je odlično.

Brzi ciklus pranja je dizajniran za pranje takvih odevnih predmeta. Međutim, ako treba da operete iznošenu odeću, bolje je da koristite program sa višom temperaturom. Što je voda toplija, pranje je efikasnije.

Prilikom pranja posteljine i peškira preporučuje se da uvek izaberete temperaturu od najmanje 60 stepeni. Ovo je važno jer u hladnijoj vodi grinje i klice mogu ostati žive, što može dovesti do alergijskih reakcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar