U trendu

Ne treba im nikakva nega: 8 prelepih cvetova koji baštu pretvaraju u mirisni raj

Ukoliko želite da cvećem ukrasite svoju baštu ili terasu, ali nemate vremena za njihovo održavanje ili se plašite da će vam propasti, imamo rešenje za vas. Postoje vrste cveća koje će od vaše bašte napraviti mirisnu i šarenu oazu, a ne zahtevaju skoro uopšte pažnju.

1.Muškatla

Foto: Serres FortierCC BY 2.0

Muškatla (žerabak/điran) deo je porodice Geranicae (geranija) i potiče iz Južne Afrike. Ne zahteva previše vode i cvetaće cele godine ako je na vrlo osunčanom i prozračnom mestu.

2. Vinka

Foto: Carl LewisCC BY 2.0

Vinka pripada porodici Apocynacae i potiče s Madagaskara. Cvetovi mogu da budu beli, ružičasti, ljubičasti, crveni ili boje breskve. Ima dugo razdoblje cvetanja, od proleća do kasne jeseni. Voli jako i direktno sunce i nije joj potrebno puno vode.

3. Kosmos

Foto: けんたま/KENTAMACC BY 2.0

Cvet kosmos deo je porodice Asteracae (glavočika). Cvetovi mogu da budu raznih boja (beli, crveni, ljubičasti, narandžasti ili roze). Cveta od juna do oktobra i dobro podnosi vrućinu i nedostatak vlage. Naročito voli osunčana mesta, ali uspeva i delimično u senci.

4. Neven

Foto: InAweofGod’sCreationCC BY 2.0

Neven takođe pripada porodici Asteracae. Cvetovi su u nijansama žute i narandžaste, i cveta od leta do sredine jeseni. Zahteva umereno zalivanje i sunčano ili senovito mesto.

5. Božur

Foto: julieCC BY 2.0

Božur je deo porodice Paeonicae. Cveta u maju i junu, a cvetovi traju oko 5 nedelja. Zahteva duboko tlo i dosta prostora pa najbolje uspeva na suncu ili u delimičnoj senci.

6. Petunija

Foto: Serres FortierCC BY 2.0

Petunija je deo porodice Solanaceae (pomoćnica) i potiče iz Južne Amerike. Cvetovi mogu da budu raznih boja (šareni, ljubičasti, ružičasti, crveni, beli). Uspeva i u zatvorenom, i u gredicama i u saksiji, na direktnom suncu ili polusenci, zaštićena od vetra. Dobro je zalivati je svaki dan.

7. Dan-noć

Foto: Clemens v. VogelsangCC BY 2.0

Dan-noć pripada porodici Violaceae (ljubičica). Cveta od marta do juna, najčešće u višebojnim cvetovima. Zahteva barem malo svetla, i dobro podnosi hladnoću. Treba je redovno zalivati, ali ne u prekomernim količinama jer previše vlage može uništiti koren.

8. Hortenzija

Foto: Jim, the PhotographerCC BY 2.0

Hortenzija cveta od ranog proleća do kasne jeseni. Cvetovi mogu da budu beli, crveni, plavi, roze i ljubičasti. Voli redovno zalivanje i zahteva puno vode. Najbolje je posaditi je na mestima do kojih sunce dopire tek na zalasku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.