Ne znaju sve žene za ove cake: Da tepisi stalno mirišu kao da su tek oprani!

Kada je u pitanju čistoća, svežina i lepota doma, čisti i mirišljavi tepisi su pola posla! Danas se tepisi retko peru ručno, jer ljudi nemaju uslova za to, pa se pretežno nose profesionalcima. Preporučljivo je da to radite bar jednom godišnje, kao i da redovno usisavate tepihe svaka 2-3 dana. Ako imate ljubimce, usisavajte svakog dana i čistite češće.

Uz to, evo još nekoliko saveta koje treba da poštujete ako želite da vam tepisi uvek mirišu na svežinu i čistoću, kao da su tek oprani!

– Pospite tepih sodom bikarbonom, kako biste „isterali“ prljavštinu i uklonili neprijatne mirise. Nakon pola sata, temeljno usisajte.

– Ako je tepih važan ili vam je u prostoriji velika vlaga, umesto sode koristite sirće. Poprskajte tepih sirćetom i ono će razgraditi prljavštinu i ukloniti neprijatne mirise.

-Za čist tepih koji miriše baš po vašem ukusu, pomešajte šoljicu boraksa i 15 kapi omiljenog eteričnog ulja. Pospite po tepihu, ostavite da odstoji, pa usisajte.

– Osveživač za odeću takođe ima dobar efekat ako želite mirišljav tepih.

Saveti plus:

– Ne koristite sapun za čišćenje tepiha, jer privlači prljavštinu, a nemoguće ga je potpuno skinuti s tepiha.

– Kad hrana padne na tepih, odmah je pokupite i očistite fleku koliko možete, da se ne bi skorila i da se u tepih ne bi uvukao ružan miris.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.