U trendu

Nega fikusa tokom hladnih dana: Jedna sitnica je spas za ovu biljku

Fikus voli toplo vreme, pa zima i nije njegov prijatelj, tako da je sada važna nega.

Mnoge biljke traže dodatnu negu tokom hladnijih meseci koji su krenuli. Kao i mnoge sobne biljke, fikus je biljka koja voli toplo vreme. Poreklom je iz tropskih regija, tako da ne bi mogao da izdrži pravo zimsko vreme bez adekvatnih uslova. Nekada mu sam zatvoren prostor ipak neće biti dovoljan.

Ciljevi nege fikusa tokom niskih temperatura nije toliko rast koliko preživljavanje. U idealnom slučaju, trebalo bi da smanjimo gubitak listova i dovedemo biljku u stanje mirovanja tokom zime.

Kako da negujemo fikus tokom zime?

Pre svega trudite se da biljka tokom letnjih meseci bude zdrava i negovana. Na taj način ćete tokom zime imati mogućnost da je održite takvom. Zato pazite da tokom toplijih meseci obratite pažnju na potrebe za negom ove biljke. Trebalo bi da ima bogato zemljište sa dobrom drenažom. Potrebna mu je čak i vlaga u tlu, ali ne preterano zalivanje.

Odaberite pravu unutrašnju lokaciju

Kada birate gde ćete u domu da držite fikus tokom zime, potražite mesto koje dobija mnogo sunčeve svetlosti. Fikusova priroda je da želi sunce i dosta svetlosti,što znači da preferiraju najmanje šest sati dnevno direktne sunčeve svetlosti. Dobro je i da jednom nedeljno rotirate biljku za četvrtinu kako bi njegovi različiti delovi imali prilike da budu izloženi svetlosti.

Preduzmite korake da sprečite opadanje lišća

Opadanje lišća je uobičajeno tokom zimskih meseci, ali nemojte da preterujete sa vodom ni tada. Izgubiće malo lišća kako temperatura pada i vazduh se suši, a ovo je prirodan način da biljka uštedi energiju. Tokom zime proredite zalivanje biljke, piše The Spruce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar