U trendu

Neka vam „devojačka srca“ ispune dvorište: Najlepši cvet koji ćete videti!

Proleće je došlo i to svakako znači da se užurbano pripremamo za uređenje dvorišta.

Ukoliko niste sigurni kojim biste mogli da ukrasite vrt, razmislite o tome da posadite dicentru, odnosno devojačko srce.

U pitanju je izuzetno otporna biljka koja, bez problema, prezimljava u našim krajevima. Kao što joj ime govori, ova biljka je poznata po svojim ružičasto-belim cvetovima u obliku srca; lako se uzgaja, što je čini popularnim odabirom među baštovanima početnicima, ali je i jedinstveno lepa, zbog čega se čak i iskusni vrtlari odlučuju da brinu za nju iz godine u godinu.

Dicentra se lako uzgaja u senci, a pojavljuje u rano proleće. Postoji niz sorti, ali sve imaju izrazito srcolike cvetove. Uobičajena srdašca (Dicentra spectabilis) smatraju se prolećnom cvetnicom koja odumire nakon cvatnje. Srdašca s resama (Dicentra eximia) je manja biljka s dužim vremenom cvatnje i ne ulazi u fazu mirovanja.

Malo koje druge biljke imaju tako efektan oblik cveta, stoga ih se isplati posaditi na mestu gde im se možete diviti iz neposredne blizine. Lepi cvet ove biljke takođe je izvrstan dodatak cvetnom aranžmanu. Osim oblika cveta, lišće dicentre takođe će biti u različitim nijansama. Cvetanje možete očekivati ​​u rano proleće, a neke će se sorte nastaviti razvijati i tokom leta. Dicentra takođe privlači oprašivače, donoseći pčele u vrt i od koristi je svim drugim biljkama.

Lokacija je ključna prilikom sadnje ove biljke jedinstvenih cvetova. Ukoliko je izložena previše svetlosti ili u suvim uslovima, dicentra će jednostavno izbledeti, a zahteva srednje do jako zalivanje, stoga budite spremni da provedete neko vreme u bašti kako biste joj obezbedili dovoljno vode. Dicentru je potrebno posaditi na tlu koje ima ilovače, koje je kiselo, a treba izbegavati močvarna mesta. Vrtlari savetuju da je pozicionirate na severnu stranu vrta.

Budući da lišće dicentre može ili da izbledi ili se može odseći rano u sezoni, može se zasaditi u kombinaciji s ukrasnim travama ili drugim trajnicama i žbunjem koji bacaju lišće kasnije u sezoni.

Vrtlari savetuju da se dicentre ne obrezuju dok su listovi još zeleni. Nakon sezone cvetanja dicentri su još uvek potrebni Sunčeve zrake kako bi uštedela energiju za cvetanje sledeće godine. Pričekajte dok biljka prirodno ne odumre na letnjoj vrućini ili je podrežite kada lišće počne da žuti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.