Neka vaše pločice u kupatilu ponovo zablistaju: Napravite najbolje sredstvo za fugne od samo 3 sastojka

Bez obzira koliko se trudite da svoju kuhinju i kupatilo održite čistima, uvek će izgledati prljavo ako ih muči prljava fuga, bilo da vreba između pločica pod tušem ili duž vaše kuhinje. Ali pre nego što potrošite malo bogatstvo na proizvode za čišćenje, razmislite o sledećem: možete da napravite sopstveni domaći čistač za fugne, manje toksičan i jeftiniji od onih koje se kupuju u prodavnici, koristeći samo nekoliko sastojaka koji se možda već nalaze ispod vaše kuhinjske sudopere. Da biste započeli, moraćete da stavite zaštitne rukavice – ali nakon toga, ovom sredstvu za čišćenje je potrebno nešto manje od 10 minuta.

Evo našeg zgodnog uputstva, koje će vam pomoći da sve fugne u vašoj kući izgledaju potpuno novo.

Uradi sam pasta za čišćenje fuga:

jedna šolja sode bikarbone
1/3 šolje deterdženta za suđe
1/3 šolje vode

Postupak:

Upotrebite bocu sa uskim vrhom da nanesete domaće sredstvo za čišćenje fuga na uske fugne i na bilo koje oblasti kojima je potrebno dobro čišćenje. Ostavite sredstvo da odstoji na fugni oko 5 minuta kako bi zaista mogla da prodre u mrlju, a zatim obrišite malom četkom, starom četkicom za sune ili sunđerom, a potom uklonite ostatke papirnim ubrusom. Isperite vodom da biste uklonili svu prljavštinu. Ako mrlje ostanu, ponovite po potrebi dok se fugna ne očisti.

Koliko god bilo divno ponovo videti svoju fugu čistu, zar ne bi bilo bolje da uopšte nije bilo mrlja sa kojima se treba boriti? Ubuduće, dodatno olakšajte kućne poslove tako što ćete redovno čistiti fugne. Evo nekoliko jednostavnih metoda za to:

– Sprečite promenu boje zatvaranjem fuge jednom godišnje. Zaptivač stvara barijeru koja štiti od ružnih mrlja i nakupljanja prljavštine, tako da nećete morati da toliko redovno tretirate fugne kupovnim ili domaćim sredstvima.

– Redovno usisavajte fugovane podove od pločica. Vaš usisivač može da pokupi višak prljavštine pre nego što izvadite krpu i specijalizovana sredstva za čišćenje, tako da ne samo da je gurate okolo.

– Operite podove od pločica jednom nedeljno vodom i penom, ali pazite koristite deterdžent. Koristite li previše, ostatak koji ostane privući će više prljavštine nakon što se pod osuši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.