U trendu

Neki ljudi šire auru prijatnog mirisa oko sebe: To je zbog toga što u mašinu za pranje veša dodaju ovaj začin

Pažljivije pranje i sušenje rublja održava miris svježijim. No za mnoge je pranje rublja grozan, monoton posao koji ne pruža puno užitka. Većim obiteljima se može činiti kao naporan rad kojem nema kraja. Posvuda prljava odjeća i ručnici, stvaraju neugodne prizore s neugodnim mirisima. Ti se mirisi razvijaju iz mnogo razloga, od prskanja ulja do vlage koja stvara plijesan i bakterije.

Ovi kreativni, pametni trikovi ne odnose se samo na dodavanje mirisnih proizvoda u mašinu za pranje i sušenje veša. Ovo poslednje sigurno deluje, ali ostali saveti samo su dobre navike koje treba steći. Ali postoje i gotove ideje koje vrijedi isprobati i pogodite što rade prilično dobro, a neke su dovoljno zanimljive da pranje veša učine zabavnim. Možda vam pranje neće postati baš najomiljenija aktivnost, ali isprobajte neke od ovih da vidite koliko dugo traje sveži miris na vašoj odeći.

Odvojite najsmrdljivije stvari

Pidžama nošena nekoliko noći možda neće mirisati, ali radna odeća umazana benzinom hoće. Bacanje tih stvari s ostatkom rublja je kontraproduktivno jer se mirisi mogu proširiti na drugu odeću, kao i na korpe za prljavu odeću. Trebalo bi da obezbedite nekoliko takvih rezervoara za razvrstavanje stvari po boji i težini tkanine, a treći se može dodati za smrdljive stvari. Samo naprskajte antimikrobni sprej nakon što se isprazni da ostane svež i dezinfikovan.

Ne ostavljajte nošenu odeću da leži uokolo

Nošena odeća često se nalazi na podovima kupatila, vešernica i drugim mestima, ali tamo joj nije mesto. Ovde nema osuđivanja: lako je zaboraviti kada imate druge stvari na umu. Ali mogu početi da širi neprijatan miris, a ako su vlažni, ta vlaga može brzo ući u tepihe, jorgane i druge tkanine. Njih ćete takođe morati da očistite jer se miris plesni s vremenom samo pogoršava.

Kada te stvari nije moguće odmah oprati, okačite ih kako biste sprečili širenje plesni i bakterija. Sušenje odeće na vazduhu najbolje su rešenje, prenosi Jutarnji list.

Dodajte Epsom gorku sol

Ovaj poslednji trik je prilično iznenađujući. Iako se obično dodaje u vodu za kupanje kako bi ublažila bolove u mišićima i pomogla ljudima da se opuste, dodavanje Epsom soli u mašinu za pranje veša čini da vaša odeća miriše svežije i duže deluje mekše. Naročito je efikasna na vlažnim i znojnim predmetima i može se koristiti kao pojačivač deterdženta za veš. Kao prirodni antiseptik, bori se protiv bakterija i upija mirise. Otopite ½ šoljice u vodi pre nego što je dodate u odeljak u mašini i pokrenite redovni ciklus — dodajte više za izuzetno velika punjenja.

Kristali soli takođe se mogu koristiti za izradu domaćih, potpuno prirodnih kapsula za pranje veša. Pomešajte malo s eteričnim uljem, dobro promešajte i dodajte kašiku deterdženta. Stavite ostatke mirisne Epsom soli u hermetički zatvorenu posudu. Epsom so je bezbedna za korišćenje na većini tkanina, ali nemojte je koristiti s osetljivim materijalima koji bi mogli da se oštete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar