U trendu

Nema ko vam neće pozavideti na najlepšoj bašti: Ova biljka cvetaće čak do prvih mrazeva

Ovu jedinstvenu biljku krase prelepi cvetovi

Ako u bašti imate sunčano mesto koje još niste iskoristili za sadnju cveća, vrlo dobar način da prostor ukrasite jeste da zasadite ageratum.

Ageratum je biljka koja nije zahtevna za uzgoj, a prostor ulepšava svojim ljubičastim, plavim, rozim ili beličastim cvetovima.

Ova biljka (Ageratum houstonianum) pripada porodici Asteraceae i poreklom je iz predela Meksika i Perua. U prevodu sa latinskog jezika znači – večna mladost. Zovu ga još i goruća ljubav. Videćete i sami da je ime opravdano jer ageratum, iako kod nas jednogodišnja biljka, cveta bogato i dugo, od maja pa sve do zime.

Postoji više vrsta ageratuma. Kod nas je osnovna podela na niske (visine do 20 cm) i visoke (visine do 70 cm) vrste. Niski se seju ili sade u baštama, a visoki se mogu koristiti i kao rezani cvet.

Ova lepa biljka voli sunčana ili blago senovita mesta koja su zaštićena od promaje i jakih vetrova. Nije joj potrebno prečesto i preobilno zalivanje, ali pozitivno reaguje na redovno prihranjivanje.

Zbog toga što je seme ageratuma vrlo sitno (preko 4000 semenki u kilogramu) setvu treba obaviti vrlo pažljivo uz zalivanje orošavanjem. Biljčice brzo niču, a cvetanje se očekuje posle otprilike dva meseca.

Goruća ljubav je skromna biljka i ne traži posebnu negu. Ako želite da biljka bude bujnih cvetova obavezno uklonite one koji su precvetali.

Biljka ageratum je veoma otporna na bolesti, a i štetočine je retko napadaju. Retko se može destiti da biljke napadnu grinje ili gljivice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)