U trendu

Nemate puno vremena? Evo kako da cela kuća zablista za 30 minuta

Ako morate na brzinu da očistite svoj dom, još uvek postoji mnogo načina da napravite vidljivu razliku za oko pola sata. Profesionalni čistači su podelili svoje savete i trikove za kratku, ali produktivnu rutinu čišćenja.

Sa takvim čišćenjem imaćete više slobodnog vremena i trošićete manje energije na kućne poslove.

Sređivanje kupatila

Zbog nakupljene prljavštine i dlaka, kupatilo će brzo postati jedna od najzahtevnijih prostorija za čišćenje, ali možete napraviti veliku razliku za samo 30 minuta. Florica Espinal, direktorka Conrad Nev York Midtown-a, kaže da plan u tri koraka može učiniti vaše kupatilo blistavo čistim.

Prvo treba da poprskate sredstvo za čišćenje na najprljavija mesta u kupatilu – u tušu, WC šolji i lavabou – i ostavite sredstvo 10 minuta da se aktivira. „Dok se to dešava, za tih 10 minuta obrišite sve“, kaže ona. Nakon što sprej za čišćenje obavi svoj posao, sledi poslednji krug čišćenja. „Obrišite kupatilo, obrišite sve hemikalije i lagano obrišite podove i to sve za 10 minuta“, dodaje Espinal.

Fokusirajte se na područje za goste

Kada pozovete društvo u svoj dom, uvek je dobra ideja da date prioritet čistoći zajedničkih delova vašeg doma. Diana Rodriguez-Zaba, predsednica ServiceMaster Restoration kompanije Zaba u Čikagu, kaže da je dobar način da pojednostavite čišćenje vašeg doma da odredite gde će vaši gosti boraviti.

Da li će većinu vremena provoditi družeći se na kauču u dnevnoj sobi? Da li ostaju preko noći u jednoj od vaših spavaćih soba za goste? „Utvrđivanje gde provode većinu svog vremena pomoći će vam da odredite na koje delove kuće morate da se fokusirate na čišćenje u tom kratkom vremenskom periodu“, objašnjava ona. Za čišćenje za oko 30 minuta, Rodriguez-Zaba kaže da je organizacija ključna da vaš dom izgleda čistije. „Ljude prirodno privlači simetrija i red, pa uredno rasporedite jastuke na sofi i složite ćebe ili pokrivač“, kaže ona.

Ako vam gosti dolaze uveče, prigušite svetla da biste stvorili prijatnu atmosferu i zapalite sveće. Ako imate goste koji stižu tokom dana, Rodrigez-Zaba predlaže da izbegavate otvaranje svih roletni jer će svetla kuća učiniti prašinu i prljavštinu u vašem domu vidljivijima golim okom.

Koristite ručni usisivač

Da biste brzo očistili svoj dom kada ste u stisci sa vremenom, Rodriguez-Zaba kaže da će mali ručni usisivač biti vaš najbolji prijatelj. Iako kompletno, temeljno usisavanje celog doma može da potraje više vremena, možete lako da očistite svoj dom ručnim usisivačem za manje od 30 minuta. Prođite kroz svoj dom i usisajte sve male, vidljive ostatke, kaže Rodriguez-Zaba, posebno one koji se nakupljaju na vašem tamnijem nameštaju ili na svim mestima gde su ostaci najočigledniji.

Ulepšajte svoju kućnu kancelariju

Imati urednu kućnu kancelariju bez nereda može povećati produktivnost. „Umesto da čekate da se malo nereda nakupi u vašem radnom prostoru, počnite da čistite posle svakog radnog dana da biste mogli da budete fokusirani i produktivni sledećeg dana“, kaže Ana Karikari, profesionalna čistačica na Floridi.

Ona preporučuje da odvojite 30 minuta da sve vratite u red. Vratite pribor za pisanje u fioku, zgužvane papire ili omote u kantu za otpatke i posuđe nazad u kuhinju, obrišite sto i stolicu da sprečite nakupljanje prašine i nežno očistite tastaturu i ekran računara ili laptopa mekom, vlažnom krpom .

Očistite kuhinju

Da biste obavili 30-minutnu rutinu brzog čišćenja u vašoj kuhinji, počnite tako što ćete izvaditi smeće i promeniti krpe, kaže Amanda Dej, 25-godišnji stručnjak za čišćenje.

Zatim uzmite sve što ne pripada kuhinji i stavite tamo gde mu je mesto. Odvojite vreme da otvorite frižider i napravite listu šta se može baciti. „Hrana kojoj je istekao rok ili ostaci? Vreme je da ih izbacite i napravite mesta u frižideru i uklonite neprijatne mirise“, savetuje Dej.

Ako imate plinski šporet, Dai kaže da stavite rešetke na gornji gorionik peći u sudoperu sa vrućom vodom sa deterdžentom i potopite ih dok čistite radne ploče. „Poprskajte sve radne ploče i uređaje, velike i male, rastvorom pola sirćeta i pola vode, a zatim obrišite krpom od mikrovlakana“, kaže Dej, prema Real Simple.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.