Nemojte bacati ljuske od jaja: Sjajne su za ove četiri stvari u vašem domu

Ljuske od jaja u velikoj mjeri sastavljene su od kalcijuma. Abrazivne su i pune minerala i mogu imati veoma korisnu ulogu u vašem domu. Ljuskama možete čistiti, ali i hraniti ptice.

Donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih ćete sve češće praviti omlete.

Očistite posude

Ako ste se ikada posekli na ljusku od jaja, znate da su te ljuske mnogo jače nego što izgledaju. Možete ih pretvoriti u abrazivno sredstvo za čišćenje koje možete koristiti za čišćenje veoma zamašćenog posuđa. Uzmite ljuske od jaja i ostavite ih da se potpuno osuše. Zdrobite ljuske, a zatim ih pomešajte sa sodom bikarbonom i malo vode dok ne dobijete smesu koja je nalik na piling.

Protiv kiselosti u kafi

Sigurno niste mogli ni zamisliti da ljusku od jaja ubacite u svoju jutarnju kafu. Budući da ljuske od jaja sadrže kalcijum karbonat koji apsorbira kiselost, ovaj trik će delovati ako je vaša kafa previše kisela ili gorka za vas. Prah od ljuski stavite u kafu, a potom prelijte vodom.

Dobre su za vaše biljke

Hranjive materije u ljusci jaja mogu pomoći vašem vrtu da procveta. Dodajte ljuske jaja u kompost, gde će se one na kraju razgraditi i vašim biljkama biti izvor kalcijuma i drugih minerala. Neka se ljuske prvo osuše, zatim ih slomite na male komade kako bi se što brže raspadale.

Hranite ptice

Ljuske od jaja su dobre za ptice. Njihov sadržaj kalcijuma čini ih sigurnim zalogajem za vaše pernate prijatelje. Ostavite da se čiste ljuske potpuno osuše na pultu nekoliko dana ili ih ispecite na niskoj temperaturi dok ne postanu krhke. Zgnječite ih, a potom dodajte u hranilicu za ptice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.