U trendu

Nemojte bacati vodu od kuvanih jaja – može da učini čudo u vašoj bašti

Svaki vrtlar ima neki svoj trik koji čini čuda za njegove biljke. Bilo da se radi o usavršavanju recepta za gnojivo ili korišćenju bibera za uklanjanje štetočina, svako ima svoj tajni recept.

Jedan jednostavan i vrlo dostupan trik je zalivanje biljaka vodom u kojoj su se kuvala jaja, prenosi Home Digest.

Ljuske jaja prirodno sadrže puno kalcijuma, koji održava pH tla neutralnim, od 6,0 do 6,5. Takva pH vrednost omogućuje biljkama lakšu apsorpciju hranjivih materija, izgradnju biljnog tkiva i podsticanje njihovog rasta.

Budući da su ljuske jajeta bogat izvor kalcijuma, trebalo bi da ih dodate direktno u tlo. Međutim, nije dovoljno samo posuti slomljene ljuske jaja po tlu jer se one ne razgrađuju brzo. To znači da vaše biljke neće imati dok se ne razgrade, što može trajati nedeljama ako ne i mesecima. Kako biste ubrzali taj proces, preskočite ljuske i umesto toga zalivajte svoje biljke vodom kojom ste kuvali jaja.

Kalcijum iz ljuske iscuri u vodu dok je kuvate, čineći je dovoljno bogatom kalcijumom. Sve što treba da uradite je da skuvate nekoliko jaja u velikoj šerpi vode. Što ih duže kuvate, to će voda biti bogatija kalcijumom. Kada završite, ostavite vodu da se ohladi na sobnu temperaturu kako ne biste opekli biljke i uništili im korenje. Zatim jednostavno zalijte biljke kao što biste i s običnom vodom, prenosi N1.

Tlu može prirodno nedostajati kalcijum ili ga može iscrpiti zbog dodavanja gnojiva s visokim sadržajem kalijuma, magnezijuma ili natrijuma. Osim profesionalnim ispitivanjem tla, to možete proveriti i po kvalitetu svoje biljke. Ako vam je biljka zdrava i iznenada joj lišće posmeđi ili požuti, plodovi trule, cvetaju i koštice su gorke, verovatno je da joj treba više kalcijuma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar