U trendu

Nemojte da ih šokirate: 3 kućne biljke nikako ne vole promaju i niže temperature

Kalateja, Lirasti fikus i Peperomija su tropske biljke koje obožavaju topla i osunčana mesta. Ako ih imate u stanu, trebate znati da ne vole hladnoću i promaju, a svoje nezadovoljstvo brzo će pokazati opadanjem listova

Mnoge današnje popularne sobne biljke potiču iz tropske klime. To znači da vole tople, sunčane uslove proleća i leta pa baš i ne vole mračne, hladne dame zime.

Hladan vazduh može šokirati vaše biljke i prouzrokovati štetu. Održavanje zelenila u grejanim prostorijama svakako može pomoći, ali tu takođe postoji problem. Grejanje smanjuje relativnu vlažnost u prostoriji pa to može izazvati sušenje nekih biljaka, odnosno može početi opadati lišće. Prema stručnjacima, ove tri biljke su posebno osetljive na zimske uslove.

1. Kalateja
Radi se o biljci iz porodice Marantaceae, koja prirodno raste na tropskim staništima Južne i Srednje Amerike, a kod nas se primarno uzgaja kao sobna biljka. Njeno latinsko ime Calathea potječe od grčke riječi kalathos, što znači ‘košara’, a tomu je tako zbog oblika cvata nekih od sorti, ali i zato što su se od tih izdržljivih čvrstih listova uistinu izrađivale i košare.

Foto: Forest and Kim StarrCC BY 2.0

Prema Paris Lalicati, koordinatorkii za obrazovanje o biljkama, ova lepotica treba malo dodatne ljubavi i pažnje tokom cele godine (one su jedna od najpotrebnijih sobnih biljaka), ali posebno tokom zime.

S obzirom da je reč o izvorno tropskoj biljci, potrebno joj je osigurati puno vlage, pa nije za one koji često zaboravljaju da zalivaju cveće.

Kako biste osigurali da vaše kalateje dobivaju dovoljno vlage, možete ih odmaći od radijatora, postaviti blizu ovlaživača vazduha ili napraviti kombinaciju.

Kalateja traži temperaturu od 18 do 23 Celzijusova stepena, a nikako ispod toga jer će joj listovi otpasti ili postati žute boje. Takođe joj je potrebno jako svjetlo, ali treba izbegavati izloženost direktnim Sunčevim zracima.

Ako se odlučite za ovlaživač vazduha, Lalicata savjetuje da vazduh ne udara direktno u lišće. Što je prostorija toplija, vlažnost mora biti veća. Da bi se to ostvarilo, potrebno je često prskanje, ali ne samih listova, nego vazduha oko nje.

2. Lirasti fikus
Ova biljka jedna je od popularnijih sobnih biljaka zbog svojih raskošnih zelenih listova. U svom prirodnom staništu može narasti do 12 metara i dati plodove smokve, a u ‘sobnim’ uslovima maksimalno može dostići od dva do tri metra i neće dati plodove.

Treba joj direktno sunčevo svetlo, ne podnosi promaju i presušen vazduh pa je listove potrebno orošavati svakih par dana. U proseku biljku treba zalivati jednom nedeljno (učestalost ovisi o godišnjem dobu i vlažnosti zraka), ali pazite da ne preterate sa zalivanjem jer će listovi zbog viška vode dobiti smeđe fleke i verovatno otpasti.

Ovaj tip fikusa ne voli često premještanje pa nakon što ga kupite, izaberite mesto za njega i nemojte ga micati dok se ne navikne na novo okruženje. Isto kako mu ne odgovara promaja, neće mu odgovarati ni preterana toplota ili hladnoća, a svoje nezadovoljstvo uslovima brzo će pokazati opadanjem listova.

3. Peperomija
Stručnjakinja tvrdi da ni ova prekrasna sobna biljka ne voli u potpunosti zimu.

Njeni ljupki i sjajni listovi ukrašeni su zanimljivim šarama, ali sadrže i dosta vlage zbog čega ova biljka nije preterana ljubiteljka vode. Zato je dovoljno zaliti jednom u otprilike osam dana, odnosno onda kada joj se zemlja prosuši.

Ako u svom domu imate sobu bez prozora ili vrata koja ne propuštaju promaju, to je mesto za vaše Peperomije.

Peperomija
Foto: Forest and Kim StarrCC BY 2.0

Poreklom iz Južne Amerike, ova mala biljka rado je viđena u domovima upravo zbog atraktivnih listova. Može narasti do 30-ak centimetara, a kako smo već naveli, za ovo biljku se lako brinuti pa je dobar odabir za početnike.

Najvažnije je da ima dovoljno svetla, da se ne zaliva prekomerno i da nije na hladnom, piše Mind Body Green.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar