U trendu

Nemojte ga upotrebljavati: Ovaj uobičajeni proizvod za čišćenje može biti štetan

Dugo je vremena izbeljivač bio uobičajeni proizvod za mnoge kućane poslove, od dezinfekcije površina i uklanjanja mrlja do vraćanja beline odeći i čišćenja dečjih igračaka. Ali, ovo sredstvo za čišćenje sa sobom nosi mnoge rizike. Naime, izbeljivač šteti kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru, a verovatno nije ni tako efikasan u čišćenju kao što mislite. Suprotno ustaljenom mišljenju, izbeljivač ne sprečava pravilno rast mikroba u kući. Umesto toga, može dopustiti da kontaminacija nastavi da se javlja, što dovodi do neželjene izloženosti, piše Mind Body Green.

Stručnjak za sanaciju plesni otkrio je četiri razloga zašto biste trebalo da se odlučite za alternativu izbeljivaču.

Ubijanje plesni nije dovoljno

Jedan od razloga zašto izbeljivač nije efikasan je taj što jednostavno ubijanje organizma nije dovoljno za rešavanje kontaminacije.

– Uporaba hemikalija ili biocida koji ubijaju organizme poput plesni ne preporučuje se kao rutinska praksa tokom čišćenja plesni. U većini slučajeva nije moguće niti poželjno sterilizovati područje; ostaće pozadinski nivo spora plesni… Mrtva plesan još uvek može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi, stoga nije dovoljno jednostavno uništiti plesan; ona se takođe mora ukloniti – napominju iz Agencije za zaštitu okoline.

Dok izbeljivač može ubiti kolonizovanu plesan (a to se čak ni ne garantuje), neće eliminisati sve prisutne čestice. Mrtve čestice plesni moraju nestati kako se izloženost ne bi nastavila.

Izbeljivač za sobom ostavlja spore i mikotoksine

U nastojanju da se razmnožavaju, kolonije plesni će stvoriti i otpustiti mikroskopske čestice koje se nazivaju spore u okolinu. Ako te spore padnu na površinu s vlagom i organskim materijalom, preći će u živu koloniju. Neke vrste plesni stvaraju i mikroskopske toksine koji se nazivaju mikotoksini. Te čestice su otrovne za ljudsko telo i mogu izazvati dugačak spisak štetnih zdravstvenih reakcija, zbog čega su strogo regulisane u prehrambenim proizvodima.

– Ovi nusprodukti plesni su posebno otporni, a prema mom iskustvu, izbeljivač ih ne uklanja. Kako bi se pravilno sanirala plesan u domu, moraju se ukloniti sve čestice, uključujući mrtvu plesan, fragmente, mikotoksine i spore – rekao je stručnjak.

Izbeljivač je neefikasan na poluporoznim i poroznim površinama

Poluporozne i porozne površine imaju male džepove koji omogućuju česticama da se usade duboko u površinu. Za efikasno rešavanje bilo kakve prisutne kontaminacije potrebno je rešiti te čestice. Izbeljivač ne može efikasno rešiti ovu situaciju. Plesan je izvrstan primer zašto izbeljivač ne uspeva da izvrši svoj zadatak. Ova gljiva pušta korenje, slično korovu. Poput korova, da biste ga uklonili s površine, morate ga iščupati, s korenjem i svim. U protivnom će samo ponovo narasti.

– Dok će izbeljivač uništiti površinsku nivo plesni, neće prodreti u porozne i poluporozne površine dovoljno daleko da se uhvati u koštac s korenjem. Zapravo, izbeljivač zapravo može pomoći da plesan nastavi da raste budući da se sastoji od preko 90% vode i malo hlora. Kad bacite izbeljivač na površinu, hlor brzo izgori, ostavljajući za sobom samo vodu. Korenje plesni koje je ostalo može koristiti ovaj izvor vlage za rast, omogućujući koloniji da se odmah vrati – kaže stručnjak, a prenosi Večernji list.

Jake hemikalije loše su za naš vazduh i okolinu

Natrijum hipohlorit glavna je komponenta koja izbeljivaču daje snagu čišćenja. Mnogi proizvodi koji sadrže izbeljivač imaju jedinjenja koji sadrže hlor, kao što su hipohlorasta kiselina (HOCl) i dihlor (Cl2). Pokazalo se da pare negativno utiču na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, iritiraju oči, kožu i disajni sistem, te uzrokuju simptome kao što su kašalj, glavobolja i suzenje očiju. Osim toga, kada se izbeljivač pomeša s nekim drugim proizvodima za čišćenje domaćinstva, može stvoriti gas hlor, koji je otrovan ako se udiše.

Okolina je takođe važna. Kada se hlor ispusti u spoljnu okolinu, može stvoriti dioksine, poznate kancerogene materije koje štete i vodenom i životinjskom svetu. Glavni krivci za ovaj oblik kontaminacije su sama proizvodnja izbeljivača i velika upotreba tog proizvoda.

Šta koristiti umesto izbeljivača?

– Kada traže proizvod za čišćenje kojim bi se rešili i sprečili plesan, vlasnicima kuća potrebno je nešto što će eliminisati spore plesni, ubiti plesan i ukloniti je iz korena. Svu kontaminaciju treba ukloniti kako ne bi došlo do izlaganja štetnim česticama. Tu na red dolaze prirodni proizvodi za čišćenje. Umesto štetnih komponenti, botanički proizvodi koriste sastojke poput eteričnih ulja za efikasno čišćenje i uklanjanje otrovnih čestica koje mogu izazvati štetne zdravstvene reakcije. Ovi netoksični sastojci takođe ne smanjuju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru štetnim hemikalijama i smanjuju rizik od reakcija povezanih s izloženošću – objasnio je stručnjak za sanaciju plesni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar