U trendu

Neobično rešenje: Ako biljke počinju da venu, spas potražite u jednom predmetu iz kuhinje

Održavanje kućnog bilja na životu može da bude nemoguća misija za mnoge. Ali čak i za iskusne vrtlare, određivanje odgovarajuće količine vode za svaku pojedinačnu biljku može biti težak zadatak. Tlo može biti suvo na vrhu, ali biti dosta mokro na dnu saksije. Ili vaša saksija možda nema odgovarajuću drenažu.

U svakom slučaju, ako primetite da jedna od vaših biljaka vene, sunđer za sudove može biti sve što vam treba da ih oživite. Stručnjaci objašnjavaju kako i zašto ovaj jednostavan trik deluje na kućne biljke koje se previše zalivaju ili pate od truljenja korena, piše Bestlifeonline.

Jednostavno rečeno, do truleži korena dolazi kada je biljka previše zalivena i njeno tlo postane natopljeno vodom. “To sprečava da kiseonik dopre do korena i može na kraju da uzrokuje truljenje korena i druga oštećenja.Ovo je gljivični problem koji može ugroziti vaše biljke ako se ne reši”, objašnjava Lindzi Pangborn, ekspertkinja za vrtlarstvo za Bloomscape.

Prema Alfredu Palomaresu iz 1-800-Flowers.com, “ako novo ili staro lišće počne da pada s biljke i zelene je, smeđe ili žute boje, ili je tlo počelo da miriše na trulo, postoji dobra šansa da je biljka popila previše vode.”

Ako vaša biljka pokazuje znakove truleži korena, nije izgubljena svaka nada. Jednostavna kuhinjski sunđer postavljen na dno saksije može pomoći u upijanju viška vlage. A budući da su spužve porozne, Palomares kaže da će “obezbediti dodatni prostor za strujanje vazduha kroz tlo.”

Iako možete koristiti obični sunđer iz prodavnice, Palomares kaže da pripazite na njegovu veličinu u poređenju sa saksijom u koju ćete je staviti.

“Ako je posuda prevelika, korenje biljke može na kraju izrasti u i okolo sunđera. Uvek ih možete odseći kako biste bili sigurni da su odgovarajuće veličine i oblika za vašu saksiju” , napominje.

Gardening Know How preporučuje da koristite sunđer koja nije tretiran deterdžentom ili antibakterijskim rastvorima.

Ako želite da izvedete  ovaj trik sa sunđerom, pazite da ne nanesete dodatnu štetu svojoj biljci tokom vađenja iz saksije. Prema Huff Postu, potrebno je nežno izvaditi biljku iz saksije okrećući je na stranu. “Nežno je držite za stabljike ili lišće i lupkajte po dnu posude dok biljka ne isklizne”, kažu iz Huff Posta.

Zatim, kako bi se ublažili učinci truleži korena, Pangborn preporučuje obrezivanje promenjenog dela biljke ili trulog korenja.

“Očistite makaze dok radite svaki rez alkoholom kako biste sprečili širenje truleži. Takođe možete odseći do jedne trećine lišća, tako da biljka može “posvetiti više energije popravljanju svog korena”, savetuje.

Bacite postojeću zemlju, očistite posudu i presadite biljku sa svežom zemljom. Takođe treba da se pobrinete da vaša saksija ima rupe za drenažu.

“Biljkama u saksijama najbolje je kad im je tlo zaliveno do kraja, a ja preporučujem da to radite polaganim zalivanjem, dopuštajući da se upije u tlo dok slobodno ne iscuri iz drenažnog otvora. Višak vode koji se skupi u tanjiriću treba ukloniti. To će sprečiti da vaša biljka sedi u vodi, što može dovesti do truljenja korena”, kaže Pangborn.

I dalje pazite da ne zalijete previše

Kao što je spomenuto, čak i sunđer može zadržati deo tečnosti, a tegle s drenažnim rupama mogu pomoći kod previše zalivanja.

Zbog toga Pangborn kaže da je “važno znati da se više radi o učestalosti zalivanja nego o količini vode.” Ona napominje da različite biljke imaju različite preferencije u učestalosti zalivanja. “Neki, poput paprati ili maranta, vole da se njihov volumen tla osuši samo 25-50 posto između dva zalivanja. Druge pak, poput kaktusa, monstera i dracena, više vole da im se volumen tla osuši 75-100 posto između zalivanja”, napominje.

Većina sobnih biljaka dolazi s karticom za negu, ali uvek možete pitati osoblje u lokalnoj cvećari za savet. Imajte na umu da koliko sunčeve svetlosti biljka dobija, koliko je vlažan ili suv vaš prostor i doba godine, sve to može uticati na potrebe biljke za vodom.

Ako ništa drugo ne uspe, investirajte u merač vlage

Ako se jednostavno ne možete da se snađete u zalivanju (ili ako imate posebno tvrdoglavu biljku), najbolje bi bilo da kupite merač vlage, koji Loren Kaputo, osnivač i glavna kreativna direktorka PLNTD-a u Džersi Sitiju, naziva “najsigurnijim načinom za pomoć vašoj rutini zalivanja.”

“Merač vlage posebno je koristan s većim sobnim biljkama s dubokim posudama i teško je znati da li je zemlja još uvek vlažna ili je zapravo potpuno osušena. “Postavite uređaj u tlo, a on vam odmah kaže da je vaše tlo ‘suvho, vlažno ili mokro’ “, kaže Kaputo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.