U trendu

Neprijatni mirisi iz frižidera nestaju za tren uz jednu namirnicu: Ovu genijalnu caku malo ko zna

Tokom čišćenja i održavanja doma, obično brišemo one stvari koje su nam pred očima i uklanjamo prljavštinu koja nam je lako vidljiva. Zato se često dogodi da zaboravimo da prebrišemo unutrašnjost našeg frižidera,a upravo tamo može da se krije izvor neprijatnih mirisa.

Pogledajte koliko često i na koji način treba održavati čistoću frižidera.

Obrišite prosuto

Dnevno: Ukoliko vam se nešto prospe u frižideru, odmah obrišite kako se mrlja ne bi osušila. Uverite se da sve što odlažete u frižider bude čisto, obrišite poklopce tegli, flašice sa prelivima i pakovanje od kečapa pre nego što ih stavite u frižider.

Proverite ispravnost hrane

Dnevno: Proverite da li vam se neka namirnica pokvarila, a ako jeste, izbacite je. Na police nikada ne stavljajte nešto što bi moglo da iscuri kao što je kesa zamrznutog mesa, ili kutija malina.

Očistite vrata

Nedeljno: Obrišite vrata, uključujući ivice, a vrh frižidera obrišite krpom natopljenom vodom i malom količinom tečnosti za čišćenje. Posebnu pažnju obratite na područja oko drške, a za nerđajuće čelične površine koristite odgovarajući sprej.

Sezonski: Očistite uglove vrata na kojima se mogu nakupiti mrvice. To ćete uraditi toplom vodom i blagim sredstvom za čišćenje, a zatim temeljno osušite čistom krpom.

Temeljno čišćenje frižidera

Sezonski: Isključite strujno napajanje i ispraznite sadržaj frižidera. Staklene ili rešetkaste police vašeg frižidera ostavite na sobnoj temperaturi prije nego što ih operete.

Očistite unutrašnjost

Sezonski: Obrišite unutrašnjost frižidera mešavinom 2 kašike sode bikarbone i litrom tople vode. Isperite vlažnom krpom, a zatim obrišite čistom i suvom krpom. Ovo će očistiti frižider, ali i pomoći da se eliminišu mirisi. Ne koristite sapun ili deterdžent jer oni mogu ostaviti miris koji će se apsorbovati hrana.

Kako biste uklonili tvrdokorne mrlje na policama vašeg frižidera, stavite peškir natopljen vodom i sodom bikarbonom. Ostavite vrata otvorena, a ti delovi neka ostanu potopljeni 10 minuta, ili dok ne počne mrlja da se skida. Ponovite ukoliko je potrebno.

Police potopite u kantu u kojoj je rastvor napravljen od 2 kašike sode bikarbone i tope vode. Ne perite u mašini za posuđe, a pre vraćanja u frižider temeljno osušite.

Čuvajte hranu hermetički zatvorenu

Čuvanje ostataka hrane u hermetički zatvorenim posudama je najbolji način da se spreči širenje mirisa. Ukoliko se mirisi ipak prošire, pokušajte da ih uklonite tako što ćete posuti sodu bikarbonu na ivicu police, zatvoriti vrata i ostaviti tako dok miris ne nestane.

Eliminišite mirise

Drugi metod za eliminaciju mirisa je da se talog kafe stavi na tacnu, a sve to na policu u frižideru, dok miris ne nestane. Miris kafe će brzo ispariti, ali i drugi, neprijatni mirisi. Možete postaviti i aktivni ugalj na policu unutar frižidera, s temperaturu rashlađivanja postavite na niži nivo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)