U trendu

Nestalo vam je praška za veš, a hitno vam treba? Ova 4 sastojka iz kuhinje mogu da budu odlična zamena

Možete hrpu odeće oprati i na prirodan način od sastojaka koje najverovatnije imate kod kuće

Prazna vrećica ili flaša deterdženta, a vi imate nekoliko korpi prljave odeće koja mora da se opere danas? Ne morate odmah izlaziti iz kuće jer postoje sasvim dobre zamene za kupovni deterdžent.

Ne treba ih često koristiti, ali u izuzetnim i hitnim slučajevima mogu pomoći da vaš veš bude opran i što je najvažnije čist.

1. Sirće

Kiselina koja se u njemu nalazi sprečava razvoj bakterija i plesni i zato je upravo ovo sredstvo idealno za pranje veša. On će uspešno rešiti mrlje s odeće. Stavite ga i u pregradu za ispiranje jer će uništiti sve loše mirise i omekšati materijal.  Žute mrlje koje se stvaraju nakon što žlezde izluče znoj lako se mogu ukloniti sirćetom. Stavite koju kap sirćeta na uprljano mjesto i očistite krpom. Shutterstock

Ovo ekološko sredstvo možete koristiti na razne načine, a ono što ćete sigurno primetiti već nakon prvog pranja je da je vaš veš mekši ako ga dodate umesto omekšivača, sirće će razgraditi i sve ostatke praška na rublju, a ono će biti mirišljavo i čisto. Ako perete posteljinu, ili teži veš poput peškira, onda dodajte šoljicu sirćeta, u drugim slučajevima samo pola šoljice.

Kao što smo rekli, sirće uklanja neprijatne mirise, a ako želite da ih se rešite, stavite odeću iznad kade u kojoj je vruća voda pomešana s octom. Možete i dodati u veš mašinu uz prašak i malo sirćeta kako bi se uklonili mirisi.

2. Soda bikarbona

Odlična je alternativa za prašak za veš. Potrebno je samo malo da očisti mašinu punu rublja. Možete napraviti i rastvor sa sodom, sapunom i vodom koju možete koristiti kao prašak, piše Ordinacija.hr.

3. Deterdžent za sudove

I on se može iskoristiti kao alternativa ako nemate ništa drugo, ali ga nemojte stavljati previše jer proizvodi puno više pene. Dodajte i malo sirćeta za ispiranje kako bi uklonio višak sapunice i sprečio iritacije kože. Možete i sami napraviti prašak od 7 šoljica vode i ½ šoljice deterdženta i s tim normalno prati veš.

4. Votka

I votka može biti vaš spas u ovoj situaciji ako vam rublje nije prljavo nego mu je samo potrebno da se malo osveži. Pomešajte malo vode i votke i sipajte u flašicu s raspršivačem, odeću okačite na vešalicu i poprskajte. Ostavite da se prosuši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.