U trendu

Neverovatno, ali limun možete uzgajati i u običnoj šolji

Limun je možda i najpopularnije voće. Skoro da nema zemlje u svetu gde se limun ne koristi, jer je skoro svaki deo limuna iskoristiv: od kore do pulpe, bezbroj je načina na koje možete uživati u njemu.

Dobra vest je da ih sada možete uzgajati iz semena kod kuće i obezbediti beskrajne količine ovih agruma! Evo i kako:

Kupite organski limun i uklonite semenke. Trebaće vam oko 5-10 i moraju biti vlažne. Možda bi bilo korisno potopiti ih u malo vode oko sat vremena, kako bi se uklonili ostaci pulpe i prirodni šećeri sa semena. Zatim osušite semenke u papirnim ubrusima i uklonite preostalu pulpu pincetom. Nakon toga, napunite šolju ili malu saksiju zemljom za cveće, najbolje kombinacijom tresetne mahovine, perlita i vermikulita i navlažite tlo.

Posadite vlažno seme sa šiljastim krajem okrenutim nadole. Pokrijte sa oko pola centimetra zemlje. Pritisnite zemlju na vrh semena i lagano zalijte. Pokrijte šolju plastičnom folijom, dobro je zatvorite i probušite nekoliko rupa u providnom omotu. Postavite šolju na sunčano mesto i redovno je zalivajte.

Za otprilike dve nedelje pojaviće se prvi izdanci, pa skinite plastičnu foliju i zalijte klicu. Limun mora biti na suncu bar osam sati dnevno, pa ga pomerajte kako se sunce pomera. Kada biljka preraste posudu, prebacite je u veću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.