U trendu

Neverovatno, ali ovi kućanski radovi su zakonom zabranjeni u Nemačkoj

Postavljanje polica, farbanje zidova ili menjanje sijalica; uz malo veštine, manje radove na renoviranju kuće ili stana možete obaviti sami. Međutim, u Nemačkoj postoje strogi propisi za određene projekte – neke električne radove mora izvesti stručnjak.

S obzirom na trošak dovođenja majstora, mnogi vole sami koristiti alat i četke i tako bez veće gnjavaže izvesti ove kućanske radove.

Međutim, kada je reč o Nemačkoj, onda ne mogu sve poslove stvarno obavljati samo privatne osobe ili laici. Važe strogi zakonski propisi, posebno za električne instalacije, kojih se svakako trebate pridržavati.

Postoje razlozi zašto je privatnim osobama zabranjeno postavljanje električne instalacije. Maren Cornils iz Udruženja nemačkih preduzetnika elektrotehnike i informacione tehnologije (ZVEH) objašnjava za t-online.de da postoji povećana mogućnost rizika i opasnosti čak i kod, navodno, jednostavnih zadataka, kao što je postavljanje i uklanjanje utičnica ili svetiljki.

Električne instalacije, kao što su ugradnja utičnice ili spajanje plafonskog osvetljenja je nešto za šta morate unajmiti specijalizovanu kompaniju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.