U trendu

Nije samo sušenje veša: Šta sve u Nemačkoj ne smete da radite na balkonu, a ovde je normalno

Boravak na balkonu za mnoge je pravo uživanje. Čak i najmanja terasa može da se pretvori u mikro dvorište, uz gomilu saksija, gde mogu gosti da zapale, naravno, samo onda kada nije veš raširen.

Međutim, ako živite u Nemačkoj, zbog ovih aktivnosti mogli biste da imate problem sa komšijama. Nemački mediji objavili su pravila za korišćenje balkona, prenosi magazin Fenix.

Roštiljanje

U načelu je dopušteno roštiljanje na balkonu. Međutim, ono može da bude zabranjeno ugovorom o najmu ili kućnim redom. U najgorem slučaju, svako ko se ne pridržava zabrane suočava se s mogućim raskidom ugovora o najmu. Roštiljanje je dozvoljeno do 22 sata.

Osim toga, u ugovoru o najmu često postoji klauzula koja zabranjuje korišćenje roštilja na drveni ugljen jer bi dim te vrste roštilja mogao da smeta vašim susedima. Ako dim uđe u sobe vaših suseda, osoba koja roštilja napravila je upravni prekršaj i može po zakonu da bude kažnjena.

Postavljanje tende

Ako želite da postavite tendu na balkon, a morate da bušite spoljni zid ili balkon iznad, trebalo bi da znate da radite konstrukcijsku promenu. Takvi radovi su zabranjeni osim ako nisu dogovoreni sa stanodavcem.

Sušenje veša

Stanarima načelno nije zabranjeno da na balkonu ili u stanu suše „sitan veš“, odnosno majice, donji veš, čarape i sl. Međutim, kada sušite velike komade veša poput posteljine, trebalo bi da pogledate kućni red – za to mogu postojati posebna pravila.

Pušenje na balkonu

Pušenje na balkonu dopušteno je samo ako ne smeta susedima. Ako se susedi osećaju ugroženi zbog dima, sudskom presudom pušenje može da se ograniči na određeno vreme. Osim toga, u ugovoru o najmu može da se odredi pojedinačna zabrana pušenja na balkonu.

Saksije za cveće

Ukoliko želite da ispunite san o maloj zelenoj oazi na balkonu, morate da se pridržavate nekoliko pravila: pobrinite se da su saksije s cvećem dobro učvršćene i da ne mogu da padnu s balkona, čak ni kad je jak vetar ili nevreme.

Takođe bi trebalo da izbegavate biljke koje se preterano šire: biljke poput puzavice, na primer, jer mogu da promene izgled fasade na takav način da je to jednako strukturnoj promeni, što nije dopušteno, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar