U trendu

Nije sve u higijeni: Ovo privlači glodare i bube u kuću, a nema veze sa čistoćom

Redovno održavanje higijene u domu, glavni je preduslov zaštite kuće od štetočina, kao što su miševi i bube. Ostaci hrane, zapušteni prostor i smeće, bukvalno predstavljaju poziv malim glodarima i bubama da se nasele u vašoj kući. Međutim, prljavština nije jedino što ih privlači. Pored redovnog čišćenja i održavanja reda, neophodno je da obratite pažnju na još neke stvari kako biste se zaštitili. Osim toga što mogu da naprave veliku štetu, glodari i insekti mogu da budu i prenosioci različitih zaraza, pa je najbolje da ih držite što dalje od prostora u kom živite. Evo šta ih najviše privlači i šta treba da uradite.

Vlažna mesta

Podrum u kom izbijaju podzemne vode, pravi je magnet za sva neželjena stvorenja, poput glodara, insekata, pa čak i zmija. Podrumska voda takođe povećava vlažnost što može da dovede do oštećenja koja neće biti jednostvna za saniranje.Da bi vaš podrum bio suv, proverite kanale za nivelisanje i odvodnjavanje oko kuće kako biste bili sigurni da kišnica otiče od temelja, a ne prema njemu. Kupatilo sa lošom ventilacijom, cevi koje cure i spori odvodi, idealna su mesta za razmnožavanje bubašvaba. Razmislite dobro o sanaciji svih vodovodnbih instalacija.

Zapušeni oluci

Zapušeni oluci omogućavaju da se kiša skuplja blizu ivica krova. Osim toga što može da stvori oštećenja na samoj kući, nagomilana voda može da predstavlja i idealno mesto za razmnožavanje različitih bića. Preporuka je da instalirate štitnike oluka, kako lišće na jesen ne bi upadalo u njih i kako ne bi dolazilo do drugih vidova zapušenja.

Otpad i reciklaža

Opšte je poznato da ostaci hrane u kantama za smeće privlače bube i miševe. Ukoliko pravilno zatvorite kese i kante za smeće, možete to da sprečite. Preporučuje se da operete materijal koji može da se reciklira, kao i samu kantu za smeće.

Kompostiranje

Kompostiranje je fantastično ako imate baštu, jer prirodno đubrivo predstavlja savršen izvor hranjivih materija za vaše biljke. Međutim, kompost isto tako predstavlja odličnu hranu za male štetočine. Stoga, preporučuje se da kompostiranje obavljajte u posudama koje će stajati dobro zatvorene u vašem domu.

Proizvodi na kuhinjskim pultovima

Većina vas sveže voće druži na stolu ili kuhinjskom pultu. Međutim, ako dugo stoji i počne da truli, sveže voće može da postane magnet za insekte, poput voćnih mušica. Zato bi bilo dobro da obratite pažnju na to u kom stanju se voće nalazi i da ga bacite ako je krenulo da truli.

Rupe na kući

Sve pukotine na zidovima ili stolariji, sasvim su dovoljne bubama da se uvuku u kuću. Isto tako, miševi su vrlo fleksibilne životinje i dovoljan im je mali prostor kako bi ušli unutra. Proveravajte s vremena na vreme da li postoji bilo kakvo opštećenje na zidovima, ulaznim vratima ili prozorima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.