U trendu

Nije svejedno da li je saksija od terakote, keramike ili plastike, svaka ima svoju namenu!

Različite saksije imaju različite namene kada je reč o biljkama i sadnicama. Biljke se u plastičnim posudama ponašaju drugačije nego u glaziranim keramičkim, a svaka saksija ima svoj set uputstava za negu.

Osnovna razlika među saksijama i žardinjerama svodi se na prozračnost i zadržavanje vlage. Navešćemo nekoliko stvari o kojima bi trebalo da povedete računa kada tražite savršen dom za svoje biljke.

Koje su prednosti plastičnih saksija za biljke?

Plastične posude odnose se na tvrde plastične saksije koje možete da pronađete u vašoj lokalnoj cvećari ili velikim garden centrima (nemojte ih zameniti s tankim plastičnim saksijicama u kojima obično dolaze tek kupljene biljke). Prednosti plastičnih saksija jeste njihova sposobnost zadržavanja vlage i njihova ukupna mala težina.

Velike plastične saksije idealne su za citruse. Stablima limuna potrebna je velika količina prostora za rast, a ona mora da bude u stanju da lako pomera saksije. Visok nivo zadržavanja vlage u plastičnim posudama savršen je za biljke koje vole vodu poput paprati i orhideja. Plastična saksija je takođe vrlo izdržljiva i neće se slomiti tako lako kao keramička.

Kada odabrati zastakljenu keramičku posudu?

Keramičke posude ponekad mogu izgledati kao terakota, ali imaju velike razlike u izgledu i funkciji. I jedan i drugi materijal su porozna glina, ali keramičke saksije su obično glazirane, što menja njihovu sposobnost upijanja. Glazura sprečava da se zemlja isuši brzo kao kod njenog rođaka od terakote.

Keramičke posude su odlične za biljke pauka, bebine suze i druge biljke koje uspevaju uz sporo odvodnjavanje. Pripazite pri odabiru ovih saksija jer neke nemaju potrebne drenažne rupe.

Zašto odabrati saksije od terakote?

Saksije od terakote poznate su kao posude koje se brzo suše. Glina propušta vodu, ostavljajući zemlju u saksiji da se brže osuši od plastične posude bez poroznosti. Tekstura saksije omogućava optimalan protok vazduha za rast korena biljaka, a brzo sušenje sprečava truljenje korena.

Saksije od terakote savršene su za sukulente, kaktuse i druge pustinjske biljke. Ove prozirne sasksijice mogu stvoriti savršeno okruženje za odvodnjavanje i rast, ali se i lako lome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.