U trendu

Nijedan cvet ne miriše kao ovaj: Svi trče da ga nabave za svoju baštu ili balkon

Ovo cveće bi svako poželeo da ima u domu ili bašti

Frezije su najčešće poznate kao biljke iz plastenika, koje se uzgajaju za rezano cveće. Manje poznata je baštenska frezija.

To je biljka sa lepim, efektnim, zvonastim cvetovima sa intenzivnom aromom i raznim bojama, poreklom iz Južne Afrike.

Boja cveta frezije ima posebno značenje. Crvene frezije povezane su sa činjenicom da neko uživa u prisustvu osobe nadarene cvećem, žuta boja je ljubomora, a bela – nevinost.

Karakteristike frezija

Frezija ima karakterističan, slatkast miris, zbog čega se preporučuje za sadnju oko prozora kuća. Cvetovi svetlih boja, kao što su bele frezije, imaju najintenzivniji miris.

Biljka dostiže visinu od 30-45 centimetara. Freziju u saksiji je lakše negovati, jer ostaje u posudi sve vreme, čak i nakon što se lišće osuši.  Ako gajite freziju kod kuće biljka zahteva hladno mesto (oko 10-15 stepeni Celzijusa), sa dovoljno svetlosti. Kada započne period klijanja, tada treba započeti zalivanje biljke.

Kako uzgajati frezije?

Baštenske frezije rastu samo na sunčanim lokacijama, a slabije uspevaju u delimičnoj senci. Moraju da imaju idealne uslove tla, koje mora da bude plodno.

Ukoliko vrt ima nepropusno tlo, onda pre sadnje frezije morate iskopati posebnu rupu do dubine od 20 centimetara i napuniti je đubrivom.

Zemljište treba da bude neutralno ili blago kiselo. Udaljenost između frezija bi trebalo da bude oko 10 centimetara. Zalivajte biljku redovno, od prvog lišća do kraja vegetacijske sezone. Upotreba tečnog kombinovanog đubriva će takođe dobro funkcionisati. Frezije se razmnožavaju lukovicama ili semenkama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar