U trendu

Nikad ne bacajte ove stvari u odvod od sudopere, možete da napravite veliku štetu

Neke stvari nikako ne bi smeli da bacate u odvod od sudopere. Štete su uglavnom velike i skupe, a to sigurno želite da izbegnete. Budite obazrivi i radije ih odložite na drugo mesto.

1. Talog kafe
Mislite da da su sitna zrna bezopasna, ali mogu začepiti cev. Postoji mnogo načina za korišćenje taloga kafe. Korisni su za negu tela, čišćenje, pa čak i u bašti. Međutim, ako želite da ih se rešite, bolje je baciti u smeće.

2. Ulje ili mast
Ulje se apsolutno ne sme sipati u sudoperu ili toalet. Bez obzira da li je toplo ili hladno. Zbog svojih svojstava podstiče začepljenje cevi. Umesto toga, možete ga obrisati papirnim ubrusom koji će upiti masnoću. Naravno, ubrus bacamo u smeće, a ne u toalet. Ako ga imamo puno, možete ga sipati u posudu i baciti u smeće.

3. Brašno
Zajedno s vodom stvara gustu i lepljivu masu koja ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da završi u odvodu. Pre nego što počnete da perete posuđe nakon brašna, pokušajte da ga uklonite što je više moguće.

4. Nalepnice sa voća
Pranjem voća u sudoperi rešavamo se i nalepnica. Često ih instinktivno ostavljamo tamo i puštamo da ih voda ispere niz odvod. Ovo je greška. Nalepnice za voće se ne rastvaraju, samo se nakupljaju u cevima. Posle nekog vremena mogu da nam zapuše sudoperu. Treba ih baciti u smeće.

5. Kosti, jezgra i ljuske od jaja
Ne bacajte ih u sudoperu. Ako slučajno padnete u odvod dok kuvate jelo, možda će sve biti ok. Međutim, ako ih se redovno rešavate na ovaj način, to če sigurno zapušiti cevi. A toliko su žilavi da će se zaista teško rešiti takve blokade. Bolje je da ne rizikujete. Takođe, budite oprezni sa čia semenkama i lanenim semenkama, koje imaju sposobnost da upijaju vodu i nabubre pod njenim uticajem, značajno povećavajući njenu zapreminu.

6. Ostatke hrane
Ostaci mesa, testenina i povrća često završe u odvodu. Slična sudbina zadesila je kore krompira ili voća ili povrća. Ovo je greška. Razgrađujući, izazivaju neprijatan miris iz sudopere. Oni takođe mogu dovesti do trovanja. Takođe izazivaju začepljenje cevi u većoj meri. Da biste to izbegli, stavite u rešetkucu za odvod. Zahvaljujući tome, ostaci hrane neće otići u cevi tokom pranja.

(Objektiv/Najžena)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)