U trendu

Nikada ne držite ove namirnice u frižideru – trik koji treba znati do sledećeg obroka!

Sigurno ste se zapitali koliko dugo možete zadržati ostatke hrane i namirnice u frižideru pre nego što postanu neprihvatljivi za konzumaciju. Bez obzira da li su u pitanju ostatci obroka iz restorana ili domaća hrana koju ste sami spremili, važno je znati koliko dugo možete bezbedno čuvati hranu pre nego što se pokvari.

Prema opštem pravilu, većina pripremljenih jela može ostati u frižideru do četiri dana pre nego što postanu nebezbedni za konzumaciju. Međutim, važno je imati na umu da to može zavisiti od vrste hrane i načina na koji je skladištite.

Naučnici ističu da su ostaci hrane posebno skloni razvoju bakterija, posebno ako nisu pravilno ohlađeni. Osim toga, temperatura frižidera igra ključnu ulogu u očuvanju svežine hrane. Ako je temperatura previše visoka, namirnice će se brže pokvariti.

Kako biste produžili rok trajanja svojih ostataka hrane, trik je da ih čuvate ih na gornjoj polici frižidera, gde je temperatura obično najniža. Iako mnogi misle da će instinktivno znati kada su se namirnice pokvarile, identifikacija loših ostataka može biti teža nego što se očekuje.

Ako primetite bilo koji od sledećih znakova – ljepljivu teksturu, razdvajanje sastojaka, promenu boje, pojavu buđi ili bilo kakvu promenu u mirisu – bolje je da se oprostite od tih ostataka. Vaša bezbednost je uvek na prvom mestu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.