Nikako četiri: Evo koliko stabljika treba da ima „bambus sreće“ da donese blagostanje u vaš dom

Srećni bambus, poznat i kao Dracaena sanderiana ili Dracaena braunii, popularna je biljka u zatvorenom prostoru koja igra važnu ulogu u feng šui tradiciji.

To znači sreću, prilagodljivost, otpornost i zaštitu doma u teškim vremenima. Iako je poreklom iz Afrike, danas se najsrećniji bambus uzgaja u Kini i Tajvanu, gde je cenjen zbog svoje dekorativne vrednosti i simbolike.

U Feng Shuiju, broj srećnih stabljika bambusa je veoma važan, jer svaki broj donosi drugačiju energiju i značenje.

Nikada ne treba davati srećni bambus sa četiri stabljike, jer broj četiri simbolizuje smrt i nesreću u kineskoj kulturi.

Simbolička značenja različitog broja stabljika

21 stabljika

Moćan blagoslov. Ovaj broj stabljika simbolizuje celovitost i savršenstvo i donosi ogromnu snagu i prosperitet u dom. Ovo je veoma retka i veoma cenjena konfiguracija.

10 stabljika

Savršenstvo. Deset stabljika predstavlja savršenstvo i ispunjenje, što znači da je ono čemu težite na putu ka uspehu i savršenoj harmoniji.

9 stabljika

Velika sreća. Devet je veoma srećan broj u kineskoj kulturi, simbolizujući večni život i neograničenu energiju. Devet stabljika donosi sreću i dug život.

8 stabljika

Rast. Broj osam simbolizuje stalan rast i napredak, kako lični tako i finansijski. Osam stabljika pomaže da poboljšate sve aspekte vašeg života.

7 stabljika

Dobro zdravlje. Sedam stabljika donosi zaštitu i dobro zdravlje. Pomaže u prevenciji bolesti i poboljšanju opšteg blagostanja.

6 stabljika

Sreća i bogatstvo. Šest je srećan broj koji privlači bogatstvo i materijalni prosperitet. Šest stabljika donosi harmoniju i ravnotežu u finansijske stvari.

5 stabljika

Uspeh u poslu i bogatstvu. Pet stabljika simbolizuje kreativnost i uspeh u poslovnim poduhvatima. Pomaže u postizanju ciljeva i privlačenju bogatstva.

3 stabljike

Sreća, bogatstvo i dug život. Tri stabla predstavljaju tri važna elementa sreće: dug život, bogatstvo i sreću.

2 stabljike

Ljubav. Dve stabljike simbolizuju ljubav i partnerstvo. Pomaže u jačanju romantičnih i prijateljskih odnosa.

Srećni bambus je izuzetno prilagodljiva biljka koja ne zahteva mnogo nege.

Osnovni saveti za pravilnu negu srećnog bambusa

Uspeva na indirektnom svetlu . Direktna sunčeva svetlost može oštetiti listove, pa se preporučuje da se postavi na svetlo mesto bez direktne sunčeve svetlosti, na primer iza zavese ili na severnom prozoru. Svetlost mu omogućava da raste zdravo i snažno, ali prekomerna svetlost može izazvati opekotine listova.

Može da raste u staklenoj vazi sa vodom i šljunkom ili u dobro dreniranom humusnom tlu. Ako ga uzgajate u vodi, voda uvek treba da bude čista, a šljunak treba redovno prati. Crveni koreni su znak zdrave biljke. Gajenje u vodi je popularna metoda, jer omogućava lakše praćenje stanja korena i sprečava preterano zalivanje.

Koristite destilovanu ili flaširanu vodu, jer bambus ne podnosi hlor koji se nalazi u vodi iz slavine. Ako morate da koristite vodu iz slavine, ostavite da odstoji najmanje 24 sata kako bi hlor ispario. Redovno menjajte vodu, najmanje jednom nedeljno, kako biste sprečili rast bakterija i plesni koje mogu oštetiti korenje.

Ne toleriše ekstremne temperature. Idealna sobna temperatura je između 20 i 25 stepeni Celzijusa. Pogodna mu je visoka vlažnost vazduha, pa je nemojte postavljati u blizini grejača, klima uređaja ili vlažnih prozora. Vlažnost vazduha utiče na zdravlje biljke, pa je važno održavati odgovarajući nivo vlažnosti u prostoriji.

Takođe ne voli suv vazduh . Ako je vazduh u prostoriji previše suv, povremeno možete prskati lišće destilovanom vodom. Suv vazduh može izazvati sušenje listova i smanjiti vitalnost biljke.

Uobičajeni problemi sa bambusom

Žuti listovi obično su rezultat preteranog đubrenja ili previše direktnog svetla. Uklonite žute listove i pomerite biljku na manje osvetljeno mesto. Žuti listovi su znak da je biljka pod stresom i da joj je potrebna adaptacija životne sredine.

Smeđe lišće obično znači da je voda prljava ili da je vazduh u prostoriji previše suv. Očistite vodu i poprskajte listove destilovanom vodom. Smeđe lišće takođe može signalizirati infekciju ili nedostatak hranljivih materija, tako da je važno brzo delovati.

Srećni bambus je više od biljke; simbol je sreće, zdravlja, ljubavi i prosperiteta. Uz odgovarajuću negu i pravilan smeštaj u prostoriji, možete poboljšati energiju kod kuće i privući pozitivne promene u svoj život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.