U trendu

Nikako ne sipajte vrelu vodu u masan tiganj, najčešća greška koja može skupo da košta – a rešenje je vrlo jednostavno

Masno posuđe i tiganje gotovo svi peremo na isti način – nakon prženja u njih sipamo vrelu vodu, sačekamo da se masnoća „otopi“, pa prospemo vodu i sipamo deterdžent. Stručnjaci kažu da ovo nikako ne bi trebalo da radimo, a evo i zašto.

Kako ističu, masno pusuđe i tiganje nikako ne bi trebalo da peremo vrelom vodom jer tako možemo da zapušimo odvod u kuhinji. Kombinacija tople vode i masnoća koje su se zadržale u tiganju može da napravi haos u cevima.

Koje je najbolje rešenje?
Najbolje bi bilo da pokupite masnoću iz posuđa i bacite je u đubre pre nego što ga stavite u sudoperu na pranje. Ako niste uspeli da uklonite dovoljno masnoće, najbolje bi bilo da tiganj isprete hladnom vodom. „Prljavu“ vodu bolje prospite u wc šolju) mada se ni ovo ne preporučuje, ali je bolje rešenje nego direktno u sudoperu.

Ako se pitate koja je razlika kad koristite hladnu vodu za pranje i zašto je ona manje štetna, odgovor je u kombinaciji vrele vode i deterdženta. Kombinacija ova dva sastojka u interakciji sa masnoćom formira emulziju koja  klizi niz odvod i, kada se ohladi, pretvori se u čvrstu masu koja može da da zapuši cevi.

Da biste to sprečili obavezno isperite tavu ili drugo masno posuđe hladnom vodom. Zatim ga operite deterdžentom za sudove i toplom vodom, preporučuju stručnjaci.

(Stvar ukusa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar