U trendu

Nikako nemojte koristiti WD-40 na ovim mestima

WD-40 je veoma koristan sprej koji podmazuje, štiti od rđe i vlage, uklanja prljavštinu i još mnogo toga, ali na nekim mestima ga nikada ne bi trebalo koristiti.

WD-40 nema isti viskozitet kao tradicionalna mast ili ulje te može nagrizati određene završne slojeve i može uzrokovati probleme kada se koristi kao zamena.

Evo nekih mesta na kojima nikako ne bi trebalo da koristite WD-40.

Nemojte koristiti WD-40 na plastici

Ako pokušavate da podmažete spoj na sunčanim naočarama ili ukloniti nalepnicu s cenom s površine plastične posude, mogli biste doći u iskušenje da posegnete za limenkom WD-40. Ali  WD40 nikada ne bi trebalo koristiti na prozirnoj plastičnoj površini ili na polistirenskoj ili polikarbonatskoj plastici. Plastike označene brojem 6 su uglavnom proizvodi koji sadrže polistiren, a nalazi se igračkama, jednokratnim čašama i priboru za jelo te u uređajima poput detektora dima. Polikarbonat, plastika označena brojem 7 može se naći u kuhinjskim aparatima poput frižidera, prozirnoj ambalaži, plastičnim sočivima i sigurnosnoj opremi. Zbog hemijskog sastava WD-40 može oštetiti ovu plastiku i uništiti stvari poput sunčanih naočara s plastičnim sočivima. Ako ste u nedoumici, bolje je izbegavati korišćenje WD-40 na plastici.

Nemojte koristiti WD-40 na drvetu

WD-40 može otopiti završne lakirane ili voštane slojeve na drvenim površinama. Ako koristite WD-40 za čišćenje, trebalo bi da ga držite podalje od drvenih podova i nameštaja. Budući da lak ili vosak stvaraju vodootpornu barijeru koja štiti drvene radove od oštećenja vodom, bolje ih je ne oštetiti. Takođe, s obzirom na to da WD-40 može da prodre u vlakna neobrađenog drva, općenito nije dobra ideja koristiti ga na bilo kojoj drvenoj površini.

Nemojte koristiti WD-40 na prirodnom kamenu

Budući da je WD-40 dobar za mnoge oblike čišćenja, mogli biste doći u iskušenje da ga isprobate na kamenim pločicama ili radnim površinama. Ali prirodni kamen je porozan i ne bi trebalo da koristite WD-40 za njegovo čišćenje jer se može upiti u površinu kamena i zaprljati ga. Takođe, mnoge kamene površine tretirane su voskom za poliranje, a WD-40 može otopiti voštane završne slojeve.

Nemojte koristiti WD-40 na površinama na kojima pripremate hranu

Neke kompanije koje proizvode aparate preporučuju korišćenje WD-40 za čišćenje nerđajućeg čelika, ali nikada ne bi trebalo koristiti WD-40 na površinama koje će doći u dodir s hranom. Iako je sjaj bez mrlja privlačan, WD-40 očigledno ne bi trebalo konzumirati. Iako slučajni kontakt s hranom nije veliki problem, na površinama s kojima je hrana u čestom ili dugotrajnom kontaktu nikada ne bi trebalo da se nalaze tragovi WD- 40.

Nemojte koristiti WD-40 na elektronici

Nikada ne bi trebalo koristiti WD-40 na elektronici koja može reagovati s nekom plastikom, kao i privući prašinu i druge čestice. Korišćenje WD-40 na vašem pametnom telefonu ili prenosnom računaru ne samo da može oštetiti ekran, nego može uništiti tastaturu ili prodreti u unutrašnje komponente. Najbolje je koristiti sredstvo za čišćenje posebno formulisano za elektroniku, prenosi N1.

Ne koristite WD-40 za artritis

Iako se ovo čini očiglednim, ipak je važno napomenuti s obzirom na to da je bilo slučajeva kada su ljudi potezali za limenkom WD-40 u nadi da će im ublažiti bolne zglobove. Dakle, suprotno nekim tvrdnjama, WD-40 neće pomoći u ublažavanju bolova kod artritisa ili ukočenih zglobova. Iako postoji mnogo načina na koje WD-40 može pomoći u podmazivanju stvari, vaši zglobovi neće reagovati na njega isto kao na zaglavljena vrata. Ljudsko telo definitivno ne može koristiti isto mazivo kao delovi motora, a medicinski stručnjaci upozoravaju da se WD-40 ne koristi za lečenje bilo koje vrste zdravstvenog stanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар