U trendu

Nipošto ne radite ovakve stvari kao gost: Jedino ako baš želite da vas domaćin izbaci iz kuće!

Da li postoji neki obrazac ponašanja ili pravila koja bi trebalo da sledimo kada smo u gostima? Odgovor na ovo pitanje varira u zavisnosti od toga koliko smo bliski sa domaćinom i da li je reč o opuštenom okupljanju ili formalnoj večeri.
Ipak, stručnjaci za bonton ističu da bi u svakoj situaciji kao gost trebalo izbegavati nekoliko nepristojnih poteza tokom posete druge kuće, prenosi blic.rs.

1. Dodirivanje i pomeranje stvari: Kada vam domaćin kaže „Osećajte se kao kod kuće“, to obično ne znači bukvalno. Ne bi trebalo da stavljate noge na sto ili na trosed kao gost, osim ako ste veoma bliski sa domaćinom, i ne bi trebalo da otvarate frižider osim ako vam domaćin ne kaže da to uradite. Uvek sačekajte dozvolu domaćina pre nego što pomerite ili uzmete neki predmet.

2. Iskorišćavanje dobrodošlice: Najčešća primedba koju ljudi imaju je da gosti ostaju predugo i iskorišćavaju dobrodošlicu. Važno je znati kada je vreme za odlazak iz kuće. Obratite pažnju na govor tela domaćina i njihovo ponašanje, čak i ako mislite da se svi dobro zabavljaju.

3. Dolazak sa nenajavljenim društvom: Nikada nemojte dovoditi neočekivanog gosta bez prethodne najave. Uvek pitajte domaćina pre nego što pozovete dodatne ljude u tuđi dom.

4. Neinformisanje domaćina o posebnim dijetalnim zahtevima: Ako ste pozvani na ručak ili večeru, obavestite domaćina unapred o svojim dijetalnim ograničenjima. Ne možete očekivati da će obrok biti prilagođen vašim potrebama ako ih ne iznesete unapred čak iako ste gost.

5. Nepoštovanje želje domaćina o izuvanju: Nema univerzalnih pravila o tome da li je potrebno izuvati se ili ne. Pratite preferencije svog domaćina. Međutim, ako domaćin insistira na izuvanju, trebalo bi da imaju papuče za goste i da pokažu razumevanje ako neko odbije da se izuje.

6. Dolazak praznih ruku: Kao gost, trebalo bi da donesete mali poklon za domaćina. To može biti buket cveća, čokolade ili flaša pića – važno je pokazati pažnju i zahvalnost ljudima iz druge kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.