U trendu

Nisu samo sirće i šećer: Uz ove moćne trikove cveće u vazi potrajaće dugo, dugo

Da buket ostane svež i nakon nekoliko dana

Ništa ne osveži prostor tako lepo kao cveće.

I najturobnija prostorija, dobija poseban “šmek” sa nekoliko zelenih listova, ali, nismo svi vični njihovom uzgajanju.

Zato su tu prelepi buketi, koji ulepšavaju svaku prostoriju, ali im je mana što kratko traju. Ipak, postoje stvari koje možemo da uradimo da nam cveće u vazi duže traje.

Na prvom mestu je da izaberete odgovarajuću posudu u kojoj ćete držati cveće. Mora da bude dovoljno prostora za sve stabljike.

Takođe, izbegavajte da vazu sa cvećem, držite na jakom svetlu, jer će to pospešiti njegovo sušenje. Takođe, izbegavajte izvore toplote, kao i da vaze držite pored otvorenih prozora.

Vaza u koju ćete staviti buket, mora biti dobro oprana, a vodu bi trebalo da menjate svakog drugog dana. Uklonite lišće na donjim delovima stabljika, a njih bi trebalo da skraćujete svakog dana po malo. Jedino je bitno da ih sečete oštrim makazama, ukoso.

Kada je u pitanju voda – i tu postoji nekoliko trikova. Ona mora biti mlaka, sobne temperature, a potom u nju dodajte 2 kašičice šećera. Šećer će nahraniti cveće i pomoći mu da cveta duže.

Sledeće je sirće, koje takođe dodajete u vodu. Nemojte dodavati više od 2 kašičice. I svaki put, dobro promešajte. Sirće pomaže u sprečavanju rasta bakterija i duže drži cveće svežim. Ukoliko nemate sirće/ šećer, isti efekat ćete postići sa limunovim sokom ili limetom i malo kisele vode, pomešane sa običnom, savetuju na portalu womansday.com.

I to nije sve.

U vodu možete dodati i par kapljica votke, čime usporavate proces uvenuća kroz sposobnost alkohola da smanji proizvodnju etilena, gasa koji čini da voće, povrće i biljke brže sazrevaju, a potom i venu.

Takođe, odlično rešenje je i aspirin – uobičajeno sredstvo za ublažavanje bolova, može smanjiti nivo pH u vodi, što mu pomaže da brže putuje kroz stabljiku, kako bi vaše cveće bilo duže sveže.

I naposletku, verovali ili ne – novčić. Bakar u kovanicama ima kisela svojstva, koja se takođe bore protiv bakterija koje rastu u vodi i na cveću. Samo jedan novčić na dnu vaze, pomoći će vam da se cvetovi otvore, ali neki stručnjaci predlažu uz ovo i prethodni savet, odnosno dodavanje usitnjenog aspirina za smanjenje nivoa pH i povećanje protoka vode, navode stručnjaci za portal Business Insider.

Naravno da je najlepše gajiti cveće u saksijama ili bašti, ali, u nedostatku, poslužiće i vaza. Pogotovo kada je ovako jednostavno zadržati ga da traje duže.

Da li ste probali neki od ovih trikova i šta vama pomaže da cveće u vazama traje duže? Pišite nam u komentarima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar