U trendu

Njih skoro nikad ne čistimo: Ovo su najprljavija mesta u vašoj kući

Svi mislimo da su najprljavija mesta u našim domaćinstvima ona na kojima jasno možemo da vidimo tragove prljavštine, ipak ova lista otkriva vam 7 skrivenih mesta na koja morate da obratite pažnju prilikom čišćenja.

Guma u veš mašini

Prašina se skriva na mestima koje se uopšte ne setite da proverite. Tako je npr. guma oko vaše veš mašine podložna čak i razvoju plesni ako je ne čistite. Samo zato što mašina čisti vašu odeću, ne znači da čisti i sama sebe. Prljavština u veš mašini čest je problem u domaćinstvu uzrokovan zaboravljanjem čišćenja mašine i/ili neispravnim radom.

Aparati za kafu

Svi znamo kakvu kafu volimo, ali je sigurno niko ne voli s naslagom bakterija što se može dogoditi ako aparat za kafu niste očistili nedeljama. Većina aparata za kafu u domaćinstvima, prema studijama, sadrži buđ i plesan u svojim rezervoarima za vodu, što ih čini okruženjem podložnim bakterijama. Međutim, to u potpunosti zavisi od toga koliko ga često koristite i, naravno, čistite.

Daljinski

Čak i ako ste najpedantniji čistunac, možete zanemariti delove svog doma za koje verujete da su čisti. Daljinski upravljač jedan je od njih. Ovaj je predmet, prema rečima stručnjaka, 20 puta prljaviji od daske WC šolje jer ima visoku koncentraciju bakterija, gljivica i plesni. To je jedan od najčešće zanemarenih kućnih predmeta s kojim skoro svako dolazi u kontakt stotinu puta dnevno. Čišćenje i dezinfekcija su jednostavni; sve što treba a uradite je da obrišete površinu daljinskog upravljača jednom dnevno.

Sunđer za pranje posuđa i kuhinje

Ako svoje kuhinjske površine i posuđe perete sunđerom i menjate je jednom mesečno, što pre promenite svoje navike čišćenja. Stalno koristimo sunđere, očekujući da će očistiti posuđe, ali one zapravo šire klice po našim kuhinjskim pločama. Sunđeri su iznenađujuće prljavi; koncentracija bakterija na sunđeru za sudoperu sigurno je najveća od skoro svih područja u vašem domu. Bacite svoje sunđere svake 2 do 3 nedelje kako biste osigurali potpuno uklanjanje bakterija.

Držač peškira u kupatilu

Prilikom čišćenja kupatila većina nas je usredsređena na čišćenje lavaboa, wc šolje i pločica, a zanemarujemo ostale stvari. Istraživanja pokazuju da su držači peškira često vrlo prljavi i da bi ih trebalo redovito čistiti.

Glava tuša

Tuš definitivno nije najčistije mesto u vašem domaćinstvu. Mnogi naučnici otkrili su da tuš stvara idealno stanište za rast potencijalno smrtonosnih mikroorganizama, poput mikobakterija koje mogu uzrokovati bolesti pluća.

Držač za četkice za zube

Naše četkice za zube treba dezinfikovati i menjati barem jednom mesečno, tvrde stomatolozi. Međutim, oni nam ne govore da čistimo držače četkica za zube. Ovaj kupatilski predmet se obično zanemaruje; bakterije iz četkice za zube prianjaju na držač kao i bakterije iz drugih delova kupatila. Najjednostavniji pristup čišćenju je pranje držača za četkice u mašini za pranje sudova, piše Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)