U trendu

Nova korejska metoda za sreću donosi blagostanje, a ne košta ništa!

Postoje razni trenuci, okolnosti i događaji koji nas čine srećnim, ali kako da budemo srećni, bez pretvaranja, u skoro svakom trenutku? Čak i kada nam se ne događa nešto značajno, već se dan odvija po uobičajenoj rutini, možemo biti srećni i radostni. Kako prenosi sensa.rs, nova korejska metoda za sreću po receptu popularnog japanskog pisca Murakamija.

Ovaj princip sreće postao je popularan na društvenim mrežama – „sohwakhaeng“ predstavlja onlajn trend među korejskom omladinom koja je umorna od stalnog traganja za srećom i uspehom. Umesto da budu opsednuti pronalaženjem sreće kroz karijeru, veze ili materijalnu imovinu, korejski mladi ljudi odlučili su da traže sreću u malim stvarima.

Mala izvesna sreća

U grubom prevodu „sohwakhaeng“ znači „mala, ali izvesna sreća“. Princip govori o traženju sreće u malim stvarima koje postoje u sadašnjem trenutku – bez obzira na to koliko je budućnost neizvesna. Fokus nije na intenzitetu osećaja sreće, već na izvesnosti tog osećanja, bez obzira na to koliko je sreća mala ili kratkog veka. Kada vežbate novi korejski metod sreće, možete pronaći „definitivnu sreću“ u svakodnevnim, jednostavnim iskustvima za koja možda čak ne smatrate da su jedinstveno prijatna. Na primer, ispijanje šoljice tople kafe ujutru i uživanje u trenutku mira pre nego što se pojave izazovi dana. „Sohwakhaeng“ korejska filozofija takođe uključuje element zahvalnosti, budući da nas uči kako da cenimo male stvari koje uzimamo zdravo za gotovo.

Popularnu korejsku filozofiju prvobitno je uveo japanski pisac Haruki Murakami u jednom svom eseju istakao da se sreća može naći bilo gde i svuda, pod uslovom da naučimo da upravljamo našim emocijama, očekivanjima i potrebama da se osećamo neizmerno srećno. „Sohwakhaeng“ nam omogućava da cenimo male darove svakodnevnog života iznad novca, pažnje, seksa, uspeha itd.  Iako svakodnevne stvari i iskustva većini mogu izgledati beznačajno, prema ovoj korejskoj filozofiji, baš sitnice mogu da nam podignu raspoloženje, izgrade pozitivne emocije i učine nas srećnijim u životu. Spisak sitnica za sreću i kako naći sreću po principu „sohwakhaeng“

– Usporite i pauzirajte. Umesto da žurite kroz stvari kako biste ranije stigli do cilja, a da ne morate da se nosite sa svim haosom i dramom, naučite da pauzirate i uživate u iskustvu.

– Vežbajte mindfulness: Živite u sadašnjem trenutku. Ne u prošlosti. Ne u budućnosti. Već sada. Midfulness je svest o sadašnjem trenutku i može nas inspirisati da uživamo u malim stvarim.

– Vežbajte zahvalnost: Jedna od osnovnih praksi potrebnih za uživanje u malim trenucima života je zahvalnost za male stvari u vašem životu. Vodite dnevnik zahvalnosti i zapišite sve na čemu ste zahvalni.

– Pokušajte da se probudite samo 15 minuta ranije nego što to radite obično jer ćete ujutro imati više vremena za sebe i nećete morati da žurite.

– Idite u šetnju prirodom ili u vaš lokalni park i budite svesni svog okruženja. Posmatrajte vreme, osetite vetar, fokusirajte se na ptice i životinje i dozvolite svojoj intuiciji da vas vodi.

– Identifikujte male stvari koje vas čine srećnim, kao što je vaša omiljena hrana, vežbanje ili opuštanje u nedelju popodne, i cenite te trenutke.

– Razgovarajte sa nekim kome verujete i kome vam je stalo, podelite ono što vam je na umu i slušajte ga bez ikakvog osuđivanja. Usredsredite se na izgradnju emocionalne veze sa njima.

– Gledajte u zvezde jer vam posmatranje zvezda može pomoći da shvatite koliko smo beznačajni u prostranstvu svemira i univerzuma. Ova spoznaja može da vas natera da život shvatite manje ozbiljno i da uživate u trenucima male, ali izvesne sreće.

– Odvojite se od tehnologije i ograničite korišćene društvenih mreža. Kada prestanete da gledate u telefon sve vreme, možete da primetite svu lepotu prirode oko sebe

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.