Obavezno isprobajte metodu 20-10: Najbolji način da očistite kuću

Svi volimo da boravimo u čistoj i urednoj kući, ali nismo uvek raspoloženi za sređivanje – ova caka će vam se ipak dopasti.

Ukoliko stalno mislite kako vam dom nije uredan i čist i čini se da sve što radite – radite uzalud i u krug, možda je vreme da ponovo razmislite o tome kako gledate na čišćenje.

Većina ljudi, kada se suoči sa neurednom katastrofom u kući, obično radi jednu od dve stvari:

1. Čekate da dođe do tačke da bude potpuno nepodnošljivo i onda maratonski očistite sve i smatrajte da je to obavljeno, mada ste ostali iscrpljeni; ili

2. Odlučite da je sve to previše i jednostavno odustanite u potpunosti, samo čistite stvari koje su potrebne za trenutnu upotrebu i ignorišući sve ostalo, jer odakle uopšte početi kada je sve tako strašno?

Nažalost, nijedan od ovih pristupa nije posebno efikasan ili održiv. Uz maratonsko čišćenje, vaš dom je potpuno čist na vrlo kratko vreme, a onda se nered nakuplja dok ponovo ne dostignete svoju tačku loma.

Uz izbegavanje, nikada ne napredujete i nastavljate da budete frustrirani i preplavljeni svojim domom sve vreme. Ali postoji bolji način.

Pravilo čišćenja 20/10
Koristeći ovo pravilo, možete da se borite sa svojim neredom i stavite haos u svom domu pod kontrolu, a da se ne izgorite ili ne želite da zapalite svoju kuću. 20/10 je 20 minuta čišćenja nakon čega sledi pauza od deset minuta, a ciklus rad/pauza bi mogao da promeni način na koji gledate na čišćenje od sada.

Ako vam ništa drugo do sada nije uspelo, možda bi bilo vredno pokušati nešto novo. Možda mislite da se ne može mnogo postići za 20 minuta rada i da bi moglo biti teško postići bilo kakav napredak za tako kratko vreme.

Međutim, bićete iznenadjeni kada jednom podesite tajmer i krenete – možete da uradite mnogo više za 20 minuta nego što mislite.

A čemu pauza?
Pa, većina nas zaista ne uživa u samom čišćenju. Naravno, cenimo rezultat toga i mogućnost da se opustimo u našem novouređenom prostoru, ali samo čišćenje je, eto, naporan.

Dakle, ako napravite pauzu da uradite nešto što smatrate kao nagradu – bilo da je to petljanje po internetu, uživanje u podkastu, čitanje nekoliko stranica u novoj knjizi, bilo šta – uspostavljate dobru ravnotežu izmedju onoga što morate da uradite i šta želite da uradite.

Još jedna prednost 20/10 je to što je mnogo lakše uraditi nešto što ne želite kada znate da je to definitivno kraj. Naravno, možda nećete završiti svoj zadatak u tom vremenskom okviru, ali ne samo da ćete ostvariti značajan napredak, već možete da uradite onoliko 20/10 koliko vam je potrebno da biste završili, a ipak izbegavate strašni maraton čišćenja.

Za 20 minuta možete oprati većinu posuđa u sudoperu, istovariti i ponovo napuniti mašinu za pranje sudova, presavijati i odložiti odeću u jednoj korpi za veš ili učiniti kupatilo znatno manje prljavim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar