U trendu

Obavezno je nabavite: Ova biljka u dom donosi finansijsku sreću i novac

U potrazi za malim, zelenim, čudesnim biljkama teško je izdvojiti samo jednu koju ćete voleti. Jer svaka je savršena na svoj način, pa verujemo da nije lako odlučiti kojoj ćete posvetiti svoju ljubav i pažnju.

Međutim, Pilea peperomioides je zimzelena biljka, nazvana još Kineski dolar jer se veruje da donosi finansijsku sreću pa je to dovoljan razlog da je uvrstite u kutak vašeg životnog prostora. Poreklo vodi iz Južne Kine i ova sobna biljka ima divne okrugle listove u svetlozelenoj boji, pomalo specifične – pa upravo i odatle njezin naziv. A zanimljiva je i priča o tome kako je norveški misionar Agnar Espegrin doneo sadnice ove biljke iz Kine u Norvešku i time pomogao da ona počne da se uzgaja u celoj Evropi. Po tome se još naziva i biljka misionara ili medaljon, piše Lepotaizdravlje.hr.

Kako se brinuti o Pilea peperomioides?

Kineski dolar je vrsta “polusukulenta” i raste jako sporo. Vrlo je otporna i najviše može da naraste do 30 centimetara. Prečesto zalivanje nije potrebno jer tako biljka može uvenuti, pa obavezno pripazite da zemlja bude skroz suva pre ponovnog zalivanja. Držite je na južnoj, zapadnoj ili istočnoj strani kako bi imala dovoljno svetlosti i sunca. A ako poželite da nekoj dragoj osobi poklonite ovu biljku (za sreću u finansijama), tada samo odvojite male Pileice od matične biljke, presadite ih u posebnu saksiju i dobro zalijte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)