U trendu

Obavezno je zasadite: Ova biljka je spas od komaraca (foto)

Tamjanika, ili „sveta petka“ kako je u nekim krajevima narodski nazivaju, je puzavica, sa mirisom koji rasteruje komarce, a pogodna za viseće korpe i kombinacije jer podnosi jako sunce.

Zahteva zemlju koja dobro sprovodi vodu, tako da je prilikom sadnje u saksiji obavezno po dnu staviti kamenčiće.

Tamjanika cveta sporadičnim cvetićima bele ili nežno plave boje, koji su grupisani u cvasti. Kada se završi sezona cvetanja, odsecite precvetale grančice.

U letnjem periodu zalivajte je kad god primetite da je zemlja pri vrhu suva, a tokom zimskih dana ne preterujte sa zalivanjem, već samo povremeno dolijte vodu. Jako je važno da se tamjanika ne osuši, stoga često proveravajte zemlju.

Ova biljka voli toplotu i sunce, mada je ne treba izlagati jakim sunčevim zracima. U nekim slučajevima uspeva i na svežijim i senovitim mestima u bašti ili na balkonu.

Ukoliko se odlučite za to da je gajite u stanu, važno je da ne bude na direktnom „udaru“ sunčevih zraka tokom toplih letnjih dana.

Grm tamjanike može izrasti i do jednog metra, a ako je pravilno negujete, godinama ćete imati divan mirisni ukras u svom domu, bašti ili na terasi.

Povremeno čupkajte listiće kako bi ostala kompaktna, jer će na taj način grm lepo rasti i u stranu, a ne samo u visinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.