U trendu

Obezbedite vašim sobnim biljkama dovoljno adekvatnog osvetljenja, nećete zažaliti

Da biste shvatili da li će kućna biljka da bude srećna u vašem prostoru, korisno je da znate različite vrste osvetljenja koja imate u svom domu.

Često je lakše odrediti količinu sunca u dvorištu nego unutra. Napolju možete jasno da vidite gde je senka i gde sunce direktno udara.

Ovo su tri glavne vrste unutrašnjeg osvetljenja biljaka

Jarko svetlo

Jarko svetlo znači sunčani prozor okrenut prema jugu ili zapadu koji prima direktno svetlo tokom celog dana. Trebalo bi da dobije najmanje pet do šest sati sunčeve svetlosti svakog dana, po mogućnosti više.

Briga o biljkama ponekad može da bude teža tokom zime, tako da se oduprite se iskušenju da biljku pomerite bliže prozoru. Većina biljaka kojima je potrebna jaka svetlost neće moći da podnesu hladan vazduh koji se povećava što se približavate prozoru.

Indirektno svetlo

Indirektno svetlo se može naći na mestima sa prozorom okrenutim prema istoku ili u unutrašnjosti sobe koja prima puno svetlo sa prozora okrenutog prema jugu ili zapadu.

Slabo osvetljenje

Sobe sa prozorima okrenutim prema severu ili delimično zaklonjenim prozorima bi se kvalifikovale kao situacije sa slabom osvetljenošću. Mnoge sobe se kvalifikuju kao slabo osvetljenje, posebno zimi. Biljke i dalje mogu rasti u prostorijama sa slabom osvetljenošću uz dodatak veštačkog svetla, piše The Spruce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar