U trendu

Očistite kamenac kao profesionalac: 3 sastojka su SPAS u pravi čas

Kamenac – onaj dobro poznati beličasti prah koji se skuplja na slavinama, u lavaboima, klozetskoj šolji i praktično svuda gde postoji voda – predstavlja jedan od najvećih izazova pri čišćenju svakog doma i koji pritom donosi priličan nespokoj. Većina uobičajenih pristupa donosi znatno više štete nego koristi, pri čemu kamenac i dalje ostaje, a slavine su priličnoj meri izgrebane. Upravo je zato najbolji način za uklanjanje kamenca onaj koji ti omogućava da to obaviš krajnje nežno.

Srećom, na raspolaganju su tri zaista sjajna i sasvim jednostavna sredstva za uklanjanje kamenca koje svako od nas ima u kući. U nastavku objašnjavamo kako da se rešiš kamenca upotrebom limuna i sirćeta.

Kako da prirodnim putem ukloniš kamenac: pomoću limuna

Ako tragaš za prirodnim načinom za uklanjanje kamenca, znaj da je u tom slučaju limun tvoj najbolji prijatelj. Bogat kiselinama, limun u sebi sadrži i dodatne sastojke koji će doprineti prijatnom mirisu u tvom kupatilu.

U nastavku objašnjavamo kako da ukloniš kamenac sa slavine uz pomoć limuna:

preseci limun na polutke, a zatim u neku posudu iscedi njihov sok;
papirni ubrus umoči u ovaj sok – predlažemo da koristiš papirni ubrus koji je snažan i kad se navlaži, kao što je Zewa– a zatim taj ubrus postavi preko slavine;
ubrus natopljen sokom od limuna ostavi da stoji na slavini najmanje sat i po; u međuvremenu možeš da se razonodiš i možda da odigraš neku igru s klincima;
natopljeni papirni ubrus skloni sa slavine, a ostatke kamenca obriši sasvim novim komadom navlaženog ubrusa; .

Vrlo je važno da papirni ubrus bude dobro natopljen sokom od limuna i da prekrije celu površinu na kojoj se nalazi kamenac. Ako papir klizi sa slavine, biće dobro da ga gumicom pritegneš za slavinu. U slučaju vrlo upornih i tvrdih naslaga kamenca, dodatni prirodan način za uklanjanje kamenca sastojao bi se u nežnom utrljavanju sode-bikarbone na području na kome je limunov sok prethodno razmekšao kamenac. Soda-bikarbona ima blago abrazivno dejstvo.

Kako se rešiti kamenca: pomoću sirćeta

U slučaju krajnje otpornih naslaga kamenca, verovatno ćeš poželeti da koristiš sirće, budući da je njegov stepen kiselosti znatno veći neko kod limuna. Postupak je u priličnoj meri sličan onome u kome se upotrebljava sok od limuna:

komad snažnog kuhinjskog ubrusa potopi u posudu u koju si prethodno nalio/nalila sirće;
kao i u prethodnom slučaju, kuhinjskim ubrusom koji je prethodno natpoljen sirćetom prekrij čitavu slavinu, a po potrebi koristi i gumicu;
natopljen ubrus ostavi sat i po da deluje, a nakon toga slavinu temeljno isperi; za razliku od limuna, sirće ne poseduje onaj miris za koji bi želeo/želela da se zadrži u tvom kupatilu;
prema potrebi, slavinu dodatno izribaj sodom-bikarbonom;
navlaženim papirnim ubrusom obriši sodu-bikarbonu i sav eventualno zaostali kamenac sa slavine.

Limun i sirće su prilično efikasni i u slučaju čišćenja klozetske šolje, a toaletni papir je, takođe, idealno sredstvo budući da odmah nakon čišćenja možeš da ga baciš direktno u klozetsku šolju. Toaletni papir praktično je savršen za to, budući da je izrazito snažan i dobro upija. Jednostavno ga potopi u sok od limuna ili sirće i stavi preko nakupljenog kamenca. Nakon sat vremena, dovoljno je da pustiš vodu i da četkom oribaš unutrašnjost klozetske školjke.

U slučaju da tražiš sasvim prirodan način za uklanjanje kamenca, ne možeš da pogrešiš kad su u pitanju sirće ili limun. Međutim, svakako najbolji način za uklanjanje kamenca sastoji se u strpljivosti: što znači da prirodnim agensima treba da ostaviš dovoljno vremena da razmekšaju velike naslage kamenca jer će time i pružiti najbolje rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar