U trendu

Očistite vazduh u svom domu i zaštitite zdravlje porodice uz ove jednostavne trikove!

Zdravlje porodice je prioritet: Pročistite vazduh u svom domu uz ove jednostavne trikove!

S obzirom na kišu i visoku vlažnost, vazduh u zatvorenim prostorima često može postati neprijatan i štetan po zdravlje. Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru može biti dva do pet puta lošiji nego spolja, a budući da većina ljudi provodi oko 90% svog vremena unutar zatvorenih prostora, ovo je važno pitanje.

Zabranite pušenje

Loš kvalitet vazduha može ozbiljno ugroziti zdravlje vaše porodice, stoga je važno držati stvari koje izazivaju zagađenje dalje od vašeg doma i osigurati dobru ventilaciju. Evo nekoliko saveta Američkog udruženja za pluća kako biste počeli pročišćavati vazduh koji udišete svakodnevno, prenosi avaz.ba

Ne dozvolite pušenje u zatvorenim prostorima – budući da su cigarete štetne, ne dozvolite nikome da puši u vašem domu. Nema sigurnog nivoa pasivnog pušenja. Zamolite pušače da puše napolju.

Ne ostavljajte automobil u praznom hodu u garaži – sagorevanje gasa ili drugih goriva u zatvorenom prostoru može proizvesti opasne nivoe zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru i smrtonosnog ugljen-monoksida.

Koristite boje s niskim nivoom isparljivih organskih jedinjenja – boje mogu ostaviti tragove gasova mesecima nakon nanošenja, pa čak i ako izgledaju potpuno suvo i miris nestaje.

Popravite sve curenje – kiša i visoka vlažnost mogu uneti vlagu u zatvoreni prostor, što može dovesti do razvoja buđi. Samo prisustvo vlage, čak i bez buđi, povezano je sa većim rizikom od kašlja i simptoma astme.

Očistite klima uređaj

Pomozite da okidači astme ne uđu u vaš dom tako što ćete popraviti curenje i kapanje čim se pojave. Stajaća voda i visoka vlažnost podstiču rast grinja i plesni.

Smanjite tepihe u kući

Tepisi zarobljavaju nezdrave čestice, uključujući hemikalije, grinje, otpad od kućnih ljubimaca, prljavštinu i buđ, i mogu se prenositi u vazduhu kroz usisavanje. Podovi sa tvrdim površinama, poput drveta, pločica ili plutajućeg poda, mogu se lako očistiti vlažnom krpom.

Pravilna ventilacija je jedan od najboljih načina da zaštitite i poboljšate kvalitet vazduha u vašem domu. Visok nivo vlage povećava vlažnost i rast buđi, što može dovesti do kašlja i napada astme kod osoba sa alergijama.

Formaldehid je gas koji se nalazi u mnogim kućnim proizvodima, poput dezinfekcionih sredstava, lekova, insekticida i iverice. On je kancerogen i može izazvati zdravstvene probleme, uključujući kašalj, iritaciju očiju, nosa i grla, osip na koži i simptome slične astmi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.