Od nege kose pa do čišćenja metala i rasterivanja mrava: Treba samo ovaj 1 neuobičajeni sastojak iz kuće

Treba vam samo jedan sastojak iz kuće koga svi imamo.

Naširoko upotrebljavanje brašna kod kuće je mnogo više od osnovnog kuhinjskog sastojka za pečenje.

Evo kako možete iskoristiti brašno na neuobičajene načine koji će vam olakšati svakodnevni život.

1. Suvo pranje kose: Brašno je odlično za apsorbovanje viška ulja s kose. Preporučuje se prosejavanje brašna prie nanošenja na korjen kose. Ostavite brašno da djeluje oko 30 minuta, a zatim ga isperite ili isčešljajte iz kose. Ovaj jednostavan trik može osvežiti vašu frizuru između pranja.

2. Kao prirodni lepak: Miješanjem brašna s vodom možete napraviti bezopasan i jeftin lepak za djecu. Ova pasta može poslužiti za brojne kreativne projekte ili popravke.

3. Protiv mrlja od ulja: Ako prosipate ulje ili drugu masnoću, brzo reagujte. Pospite mrlju brašnom i pustite da brašno upije masnoću. Nakon toga, očistite mrlju suvom krpom. Ovaj trik pomaže u brzom uklanjanju neželjenih mrlja s površina.

4. Kako odbiti mrave: Mravi ne vole brašno. Ako primetite mrave u kući, pospite brašno na mesto gde su viđeni. Brašno će odbiti mrave zbog njegove teksture i ukusa.

5. Kao sredstvo za čišćenje karata: Da biste osvežili stare karte za igru, stavite ih u vrećicu s brašnom, dobro protresite i zatim ih očistite suvom krpom. Brašno će pomoći u uklanjanju nečistoća i masnoća s karata.

6. Za zgušnjavanje kremastih sosova: Brašno se koristi kao prirodni zgušnjivač za kremaste sosove. Dodajte malu količinu brašna u sos i dobro promešajte da se izbegnu grudvice. Brašno će pomoći da se sos zgusne i dobije željena konzistencija.

7. Kao domaći piling: Za brže sušenje bubuljica, pomešajte malo brašna s medom i nanesite na bubuljicu pre spavanja. Ovo će pomoći da se bubuljica osuši i smanji.

8. Za brže zrenje avokada: Ako imate nezreo avokado, stavite ga u papirnu kesu, prekrijte ga brašnom i ostavite oko 24 sata. Brašno će pomoći da avokado brže sazri.

9. Za čišćenje bakra: Napravite pastu od brašna, soli i dovoljno sirćeta da se dobije gusta smesa. Nanesite pastu na površinu bakra, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom. Bakar će biti čist i sjajan.

10. Kao sredstvo za poliranje: Nakon čišćenja uređaja od nerđajućeg čelika, pospite malo brašna na suvu, čistu krpu i polirajte površinu da zablista.

Brašno je višenamenski sastojak u domaćinstvu, pružajući brojne korisne primene od čišćenja do kozmetike. Iskoristite ove jednostavne trikove!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.