U trendu

Od njega kosa raste kao luda, dom miriše, a u kuhinji je dragocen začin: Kako da gajite ruzmarin u kući

Nebrojeni baštovani su pokušali da ga gaje u kući, ali kraj je obično tužan – suva, požutela biljka. Međutim, ako se potpuno posvetite novoj sadnici ruzmarina, možda ćete baš vi uspeti da je održite u životu, ali je važno da izbegnete četiri stvari koje „ubijaju“ ovu korisnu biljku.

Prvi problem se javlja kad unosite ruzmarin iz bašte u sobu. Ne zaboravite da je on uživao na direktnom i jakom sunčevom svetlu između šest i osam sati. Kad ga premestite u kuću, on postaje gladan sunca – tu obično ima između četiri i šest sati slabog ili indirektnog svetla.

Zato je važno da biljku prvo postepeno pomerate u bašti – na mesto sa više senke i to nekoliko nedelja pre nego što budete želeli da ga unesete u kuću. Promenjeni uslovi će naterati lišće da efikasnije koriste svetlost i ruzmarin će lakše podneti manjak sunca u kući.

Kad ga unesete, stavite ga uz najbolje osvetljen prozor. Ako tu nema barem šest do osam sati svetla, morate nabaviti lampu za biljke.

Zalivanje je drugi uobičajen problem – ruzmarin često zalivaju previše, a ponekad i premalo. Važno je da drenaža bude izvanredna, ali nemojte nikad dozvoliti da se zemlja u potpunosti osuši.

Kako ruzmarin ne bi napala buđ, nemojte ga držati u prostorijama sa više vlage, kao što su kuhinja i kupatilo. Idealno bi bilo da obezbedite što jaču cirkulaciju vazduha, mada nikad nećete postići provetravanje kao u prirodi. Ponekad uključite i ventilator.

Štetočine će teško uništiti biljku ukoliko ona nije već oslabila, ali ako dođe do neke zaraze, upotrebite organske pesticide za sobno bilje. Lepo gajeni ruzmarin biće vam divan pomoćnik u svemu – nezi lica i kose, uređenju kuće koja će vam divno mirisati, kao i u kuhinji gde je ova biljka dragocen začin.

(Lepa&Srećna)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar